Barnens kön

Med två söner i familjen har man ju funderat… är det så att det ska bli en pojkfamilj det här, eller kommer det att komma en liten tjej nån gång? Och kommer hon i så fall att komma tredje eller fjärde graviditeten? Och har det egentligen någon betydelse? Min man han är fast besluten om att det bara ska bli tre barn. Jag själv vacklar mellan tre och fyra. Om nästa barn blir en pojke kan jag inte vara så säker på att jag inte vill försöka en gång till. För visst vore det kul med en tjej till i familjen. För även om det innerst inne inte spelar någon som helst roll vad ens barn har för kön, bara de är friska och glada och lyckliga, så skulle jag allt kunna tänka mig att få se en Wennerborg-Martinsdotter-tjej med.

 

Sannolikhet kille-tjej?

Jag har hört ryktas om sannolikhets-siffor om hur syskonskarorna vanligast ser ut. Om man får en pojke som första barn är det 70% sannolikhet att man får en pojke som andra barn med, medan om man får en tjej som första barn så är det 50% sannolikhet att man får en tjej till. Och vid tredje barnet, då är sannolikheten om man redan har två grabbar uppåt dryga 90% att man får ytterligare en pojke.

 

Med den informationen klingandes i öronen började jag fundera. Hur såg syskonförhållandena ut runt omkring en. Stämde statistiken på Moltas dagiskompisar, på våra egna kompisar och på alla andra runt omkring. Och jo, ta mig sjutton, kändes det inte som att det var precis så. Inte så många storebröder med småsystrar, men många två-pojkars-familjer.

 

Trots många bevis i ens närhet för att statistiken skulle vara sann så ville jag ha lite mer vetenskapliga bevis för att det verkligen var såhär. Så jag började leta på nätet. Och visst fann jag statistik. På statiska centralbyrån såklart (var annars). Där står det såhär: "Bland tvåbarnsmödrarna har ungefär hälften barn av samma kön, lite fler två pojkar (25 procent) än två flickor (23 procent). Bland trebarnsmödrarna är det betydligt ovanligare med samma sort, 14 procent bara pojkar och 12 procent bara flickor. Bland fyrabarnsmödrarna är andelarna nere på 8 respektive 6 procent. Sannolikheten för att nästa barn skall bli en pojke eller flicka är oberoende av tidigare kön på barnen."

 

Hoppet finns

Sedär. Där har jag mitt bevis för att även vi borde få en tjej nån gång. Åtminstone om vi provar fyra gånger 😉 Men om man nu inte bara vill lita på ödet och statistiken så finns det böcker om hur respektive kön "tillverkas". Har ännu inte hittat några böcker på svenska, men på engelska finns fler att välja mellan. Sök på "choose your babys sex" på nån bok-sajt så får du antaligen ett gäng träffar.

 

Jag har läst lite utdrag ur böckerna, och det handlar mycket om biologi. Hur länge de olika sorternas spermier överlever och i vilken miljö. Ganska osexiga tips med andra ord. Och generellt sett så kan man nog säga att det verkar lite tråkigare att tillverka tjejer. Så man kanske ska skita i tillverkningstipsen och förlita sig på statistiken istället 😉 Eller så tar man helt enkelt och tar aftonbladet till hjälp, se här. Den frågan som genast far genom mitt huvud när jag läser artikeln är om plastkirurgi funkar. För om inte är det nog kört 😉

4 reaktioner till “Barnens kön”

 1. Om ni skaffar..
  ..två kids till så är sannolikeheten 75% att ni får minst en tjej.

  Jag har hört att det föds 51% killar, och enligt SCB:s siffror så verkar det gälla för sverige, så då minskar ju chansen lite att ni får minst en tjej.

  Men det är ändå större chans att ni står med tre killar efter nästa barn. Spännande med statistik 🙂

 2. Det är åtminstone…
  …ekonomiskt att ha barn av samma kön. Har precis gått igenom Moltas kläder från när han var i Tetts ålder, och hittat ca 15 par byxor… Så vi behöver inte handla nya kläder om man säger så.

 3. Jodå, jag har hört talas om din teori…
  …och det innebär i så fall att vi aldrig kommer att få nån tjej. Han får väl gå en kurs i öl- och whiskeydrickning eller nåt i så fall. Men jag har svårt att tro att det hjälper.

Lämna ett svar