Tre roliga gamla polisgrejer

För att fira av våra nya säkerhetstidning på jobbet så hade vi en Kick-off med temat säkerhet. Vi fick förutom att lära oss självförsvar (baserat på Brazilian Ju-jutsu) även besöka polismuséet i Stockholm, och där fick vi se följande…

Sportbilspoliser

På 60-talet ville polisen vinna respekt på vägarna genom att susa fram i Porschar. Ett fyrtiotal (har jag för mig) bilar köptes in för att fånga brottslingar i trafiken. Kruxet var bara att när man väl hade tagit en buse så fanns det ingen annan plats att sätta dem än i passagerarsätet intill föraren (baksäten finns ju inte). Dels var det ju inte så tryggt för polisen som körde, och dels så fick polis nummer två ringa efter en taxi för att ta sig från brottsplatsen.

Avgas-sirener

För väldigt länge sedan, innan sirenen var uppfunnen, hade man klurat ut följande lösning för att göra sig hörd. När det var utryckning så fick den polisen som satt i passagerarsätet på utryckningsbilen dra i ett snöre. Detta snöre ledde till en klaff på avgasröret som stängde utloppet och ledde upp luften genom två visselpipor som satt på ovansidan av röret. Smutt var ordet!

Känner du ett trafikljus?
Det kunde man gott och väl göra förr i tiden eftersom det stod en polis och manuellt vevade runt en skylt som visade om det var rött eller grönt för bilisterna att köra.En kommentar till “Tre roliga gamla polisgrejer”

Lämna ett svar