Är man efter på landet?

Jag har alltid trott att storstadsbor som gnäller på att lantisar är "efter" bara kört med det "därför att". Men så har jag flyttat "till landet" och upptäcker att jo, visst sjutton är man efter på landet. För det mesta på oviktiga saker som att man inte kan handla fullkorns- eller ruccolapizza på landet, eller att det bara finns en sushi-restaurang (som är stängd på söndagar), att de flesta restauranger har sommarstängt eller att det bara finns en endaste indisk restaurang (som dessutom inte serverar god mat). I Stockholm har man haft ruccola på pizzan i evigheter, och om man söker på restauranger med indiskt kök på www.aos.se så får man 47 träffar, och söker man på sushi får man upp 104 stycken. Och Stockholm är faktiskt bara 14 gånger större än Västerås. Inte 47 eller 104 gånger större (om man nu skulle tro att antalet indiska/sushi-restauranger står i proportion till invånarantalet).

 

Men, men. Det är ju små oviktiga efter-bitar som man kanske kan ha överseende med (även om det är tungt när man bott i en storstad i dryga 6 år och vant sig vid lyxen att ha allt i sin närhet). En trend som däremot verkligen ligger efter på landet är cykelhjälmar. Och det är ju en lite viktigare trend… Jag som glatt gått omkring i Stockholm och varit nöjd för att folk är så medvetna och använder cykelhjälm (för ärligt, varenda människa i Stockholm har cykelhjälm), blev lika ledsen när jag flyttade till Västerås och knappt sett en enda cykelhjälm på någon av de hundratals cyklister jag sett under vårt halvår här. En annan "efter"-grej på landet är rökning. Hit har inte "det är ohippt att röka"-trenden kommit än. Medan folk småsmyger med sin rökning i storstan så är det fortfarande lite småtufft att röka på landet. Och det kan man väl lungt kalla att vara efter??

 

Men, min slutsats i alla fall… alla ni som tror och tyckt att 08:or är blåsta, tänk om. De verkar ha bra mycket mer innanför skallbenet än lantisar, och är dessutom betydligt mer noggrann med att skydda det.


En kommentar till “Är man efter på landet?”

Lämna ett svar