Julgardiner

Jag fick många frågor innan jul om jag var stressad. Om det var stressigt inför julen, och inför att familjerna skulle komma och fira jul. Och jag svarade sanningsenligt till alla att nä, inte mer än vanligt. Visst skulle vi ha 12 personer på julmiddag, men gästerna var så vänliga att laga och ta med den mesta maten själva. Och handla det som vi skulle stå för tog ju inte längre tid än att handla det vi ändå skulle ätit (färdiglagat är bra). Och städningen, ja, vi städade kanske lite extra, men det gör man ju ändå ibland.

Julgardiner
Däremot är jag ganska så övertygad om jag stressen hade varit betydligt värre om vi skulle kört hela kitet. Så som mina föräldrar och morföräldrar alltid gjort. Det vill säga lagat all maten själva (fy skam för färdiglagat), pyntat så det stod tomtar högt och lågt och bytt till julgardiner i åtminstone två av husets rum. Jag tycker det är en rätt skön trend att man vågar bryta lite på traditionerna. Att inte behöva ha allt det där. Inte ha allt hemlagat och att byta gardiner bara för några veckor över jul (de ska ju ändå strykas, tvättas efteråt och sättas upp (kanske till och med sys)). Och visst är det fler och fler som gör som vi. Jag vet bara ett fåtal personer i vår ålder som byter till julgardiner, de allra flesta låter de gardiner man annars har sitta kvar (om man nu har några gardiner). Så nog är julgardiner en trend på väg att dö ut? Och inte mig emot, än så länge har jag inte sett en enda snygg julgardin (åtminstone kan de inte matcha vanliga gardiner i snygghet på långa vägar). Och varför ska man ha fula gardiner uppe bara för att det är tradition? Nä, inte jag. Inte längre i alla fall. De första åren jag bodde själv var det självklart för mig att ha julgardiner, eftersom jag växt upp med det. Men sen tog inredningsintresset överhanden och det blev viktigare med ett snyggt hem än ett juligt hem.

Julpynt
Samma sak med julpyntning. Vi är inte så inne på det heller. Vi tycker att "less is more" och struntar gärna i tomtar och stjärnor. Men vi har faktiskt adventsljusstakar i fönstren, och till och med en julstjärna. Och en julgran (men med LITE pynt). Men mest för barnens skull (även om jag är osäker på om de verkligen uppskattar det).

Men hur brukar ni göra? Nån twum-läsare som byter till julgardiner? Eller pyntar som galningar?

Lämna ett svar