Jag blir så upprörd och ledsen

I höstas läste jag boken "Komma ut" av Anders Öhrman. Det är en samling med verkliga berättelser där homosexuella människor kommit ut med sin läggning för omgivningen.

Tidigare har jag skrivit om hur man känner sig som en idiot när man sitter och skrattar åt radiohumor i mp3-spelaren på tåget. Den här boken fick mig att framstå som en idiot av omvänd anledning. Tårarna rullade ner för kinderna – både vid de lyckliga och de olyckliga historierna – medan tåget tuffade fram mellan Västerås och Stockholm.

Jag blir så otroligt upprörd och fruktansvärt ledsen när jag inser att den här boken behövs – och att jag haft fel när jag trott att det inte är så "big deal" att komma ut i dagens samhälle.

Som tur är verkar ändå de flesta som kommer ut mötas av förståelse och positiva reaktioner.

Några guldkorn ur de lyckliga historierna:
1) Magnus har förberett hela kvällen, bjudit hem sin mamma, planerat att han efter förrätt, huvudrätt och efterrätt ska avslöja sin hemlighet under kaffet. Har de exakta orden formulerade. I samma stund som mamman sätter sig till bords frågar hon "Det är inte så att du är bög?". Magnus blir ställd, men ber henne att inte berätta för resten av familjen, då han vill göra det själv.

Han bokar in en fika med sin syster. När systern kommer till caféet kastar hon sig runt halsen på honom "Grattis, vad kul att du är bög, mamma berättade". "Fan, kan man aldrig få komma ut själv!?"

2) Anders har berättat för sin mamma, och går vidare in till sin tolvårige bror och berättar även för hnom att han är bög. "Jaha, vem är du bög med då?"

Några ledsamma, sjuka och overkliga historer:
1) Josefs föräldrar kommer in i hans rum när han sover och drar iväg med honom i bilen. De tar honom till akuten så att någon läkare kan bota hans bögerier. "Nåväl, om detta krävs för att de ska förstå", tänker han. När det är hans tur berättar han för sjuksköterskan "Jo, det är så att jag är bög, och jag undrar om du har några piller eller om du kan operera mig så jag slutar vara det?".

2) Robert blir utslängd på gatan och får inte komma tillbaka, blir senare dessutom misshandlad av sin egen bror.

Länk till recensionen av boken här på twum »

Lämna ett svar