Vem i helvete har kommit på det här!?

För någon vecka sedan när vi var och handlade skulle jag gå och plocka en cider att lägga i kundvagnen. Det var inte det lättaste, varenda tillverkare verkade ha slutat tillverka cider. Det tog en stund innan jag upptäckte att alla dessa "Äppeldryck" som fanns i hyllan hade en liten text under där det stod "ciderkaraktär".

På grund av nya regler kring hur man i Sverige får definiera cider så måste alltså alkoholfri cider heta "fruktdryck med ciderkaraktär" nu för tiden.

Vem i helvete är det som har slösat tid (och skattepengar gissar jag) på att ens komma på den här förändringen!?!?!? Dessutom tvingat en massa tillverkare ta fram nya etiketter. För att inte tala om att det förvirrar konsumenten! (Och nu fått mig att lägga ytterligare tid och irritation på att skriva det här 😉

Nä, men ärligt talat. Jag har sökt lite på nätet för att få svar på vad reglerna innebär och vad fan poängen är med dem. Någon som vet?

7 reaktioner till “Vem i helvete har kommit på det här!?”

 1. Sent om Cider
  Har oxå uppmärksammat detta, och det är väl förmodligen ett fint EU påfund. Jucie få rju nu inte heta junice om den inte uppfyller vissa krav så nu finns det, tror det är 5 eller 6st olika definitioner på ”juice”

  Samma sak med bl.a. tidigare självklara saker som ”Vischyvatten”, ”falukorv”och ”fetaost”.

  Visst det är till för att ”skydda” oss konsumneter, men fan vet.
  Bolaget är otroligt roliga när de skriver om Cider på sina Cidor =)

 2. Det var mycket lärdom…
  …på en natt. Tackar.

  Dags för lite nattamat, tror det får bli ost med fetakaraktär, korv med falukaraktär och att dricka antingen dryck med juicekaraktär eller ciderkaraktär.

 3. Man kan väl se det lite positivt…
  …och tänka att det säkert skapat en massa arbetstillfällen att göra förändringen, och hoppas att skattepengarna inte varit så inblandade 🙂

Lämna ett svar