Dataspel orsakar olyckor?

Hörde nåt dumt på radion idag. Som trots att det var så dumt garanterat kommer att få rubriker i tidningarna. Någon undersökning hade nämligen visat att ungdomar som spelade bilspel (på dator/tv-spel) kör fortare när de kör bil i verkligheten än de som inte spelar dataspel. Och jag skulle bra gärna vilja veta hur de ens kan förvänta sig att en sådan undersökning ska kunna ge något som helst relevant resultat.

 

För det första. De som väljer att spela bilspel är antagligen intresserade av bilar = benägna att köra lite fortare än gemene man.

 

För det andra. Undersökningen hade gjorts på unga män. Det är känt sedan tidigare att unga män är de som kör fortast i trafiken. Därav sjukt höga försäkringspremier för unga män (eftersom de orsakar flest olyckor).

 

För det tredje. Om de nu gjort undersökningar bland unga män som spelar spel. Hur vet de att medelålders män som inte spelar bilspel kör långsammare? Eller tanter i min ålder som heller aldrig hållit i en spelkontroll? Eftersom jag får räkna mig till en av de "fortkörare" som finns så känns deras undersökning helt missvisande. Framför allt eftersom jag, för att jag gillar att köra bil/känner mig säker på vägen/kör fort, tveklöst skulle välja just ett bilspel om jag någon gång skulle komma på tanken att spela dataspel. Bara för att jag gillar att köra fort. Jag har dock väldigt svårt att se att det skulle vara åt andra hållet. Dvs att en person som alltid kör laglydigt och kommer på att den ska testa att spela dataspel efter det börjar köra som en vettvilling. Nä, jag köper inte det.

 

Det är lite som att ta för givet att alla som spelar krigsspel vill åka till Bosnien och kriga. Eller att alla som dödar sina fiender i spel kommer att gå ut med skjutvapen på gatorna. Jag kan förstå en rädsla för dataspel för barn, barn som inte har förmåga än att skilja på verklighet och saga. Men jag tror ändå att de flesta vuxna har förståndet att avgöra skillnad mellan spel och verklighet. Och jag hoppas att de som försöker få dataspel att vara något farligt ändå gör en mer övergripande undersökning nästa gång. Och kanske försöker se det positiva i att fortkörarna ägnar sig åt att spela spel istället för att vara ute på vägarna, där de kanske skulle vara ännu oftare om de inte hade möjlighet att köra racer på datorn…

Lämna ett svar