Flest föds i mars och juni

Enligt artikel i metro idag (070330) så är mars och juni de månader då det föds allra flest barn, medan november och december är de födsloglesaste månaderna. Och man undrar lite varför? Har man mer sex på sommaren? Styrs vi mer av naturen än vad vi tror, så att fertiliteten påverkas av sommarens ljus och gör att kvinnor har lättare att bli gravid under de ljusa månaderna? Eller beror det helt enkelt planering? Att man vill ha sina barn under första halvan av året för att barnen inte ska bli yngst i årskullen, och för att det är smidigare (behöver inte bylsa på bebisen en massa kläder) under sommaren?

 

Även bland veckodagarna finns statistik över vilka som är de mest populära att föda på. Allra flest barn föds på tisdagar och onsdagar, och på helgerna föds färst barn. Och det kan man ju tycka ska vara lite svårare att styra, eftersom man inte själv direkt rår över sin egen förlossning. Eller så kanske man gör det ändå, psykiskt, och för att inte behöva ligga på BB över helgen så passar man på att föda i början/mitten av veckan så man hinner hem från BB lagom till helgen?

 

Så många barn som var fjärde föds dock idag med planerat kejsarsnitt, och då har man inte ens möjlighet att få föda på helgen. Kanske är det därför statistiken på helgfödslar är så mycket färre? Inte vet jag, men våra barn är i alla fall planerade att födas på våren/sommaren (och vi är lyckliga nog att ha fått det som vi planerat det), och de är födda med planerat snitt. Moltas på en tisdag och Tett på en fredag. Får väl se vilken veckodag nästa krabat tänker komma ut. Ganska så säkert är i alla fall att det blir vecka 24. Och vi längtar massor!

Lämna ett svar