Hushållsnära tjänster

Fick syn på ytterligare en COW-seriestrip med ett aktuellt ämne, nämligen hushållsnära tjänster. Och jag började fundera, är det såhär det är? Är det fortfarande kvinnan som gör mestadelen av hushållsarbetet? Jag lever inte i den världen, och vill inte tro att så många andra gör det heller (i alla fall inte i min ålder). Men då och då får jag hintar från vänner/arbetskamrater/omgivning att det faktiskt fortfarande är kvinnan som gör det mesta i hemmet. Och att den här seriestrippen är på fullt allvar.

 

Hemma hos oss så delar vi på hushållssysslorna. På samma sätt som vi delar på föräldradagar och ansvar för ekonomi, jobb, barn och hem. Vissa saker gör jag kanske oftare än Tård, och många saker gör han oftare än jag. Jag är slarvig och inte något vidare på att städa, så Tård är definitivt pedanten i vårt hem. Medan jag är den som kommer ihåg möten/födelsedagar/köper presenter etc. Kanske tvättar jag oftare än Tård, och han tar ut soporna betydligt oftare än vad jag gör. Förutom när någon av oss är föräldraledig då den som är hemma har största ansvaret för hemmet, dvs barn, tvätt, matinköp, sopor och städning (nåja, jag erkänner, jag var inget vidare på städning ens när jag var barnledig, men jag jobbade å andra sidan en hel del även under den tiden). Pratade dock med en arbetskamrat häromdagen som kommit tillbaka för att jobba nu efter ett år som mammaledig. Hennes kille är också en av mina arbetskamrater, och jag frågade hur det gick för honom att vara pappaledig nu. Hon svarade att jo, det gick nog bra, men han skulle knappast "klara av" att vara hemma ett halvår. Trots att han ju faktiskt hade det mycket lättare än vad hon hade haft, eftersom han bara behövde bry sig om barnet under sin ledighet, medan hon fått ta hand om tvätt, matlagning, inköp, städning och så vidare under sin ledighet. Och då kan jag inte låta bli att undra, är inte det i så fall helt självvalt??

 

Hur har ni det hemma? Vem gör vad? Byter killen däcken och tjejen sköter tvätten? Eller gör ni som oss, helt tvärtom? Och vad är det egentligen som är det traditionella idag? Är det vad seriestrippen visar, eller ser dagens tradition helt annorlunda ut?

En kommentar till “Hushållsnära tjänster”

Lämna ett svar