Vann rätt låt?

Jag tar helt enkelt för givet att ni alla såg melodifestival-finalen i lördags. Och då måste jag ju ställa frågan om ni tyckte att rätt låt vann?

 

Jag tyckte inte det, men är efter omständigheterna ändå nöjd. Vinnarlåten var okej (det var dock inte de vita tennisdojjorna sångerskan valt till sin svarta kostym) och andrahandsalternativet var ju galet; en tjock man i kvinnokläder med en julstjärna på huvudet, nej, där går gränsen för mig.

 

Själv röstade jag på Finland och Ungern. Och nä, jag röstade inte på Finland för att de är ett grannland (det var nog första gången jag röstat på ett grannland faktiskt). Men jag tänkte ändå på det. Det att man röstar på sina grannländer menar jag, och vad det beror på. Av de 6 länder som The Ark fick röster från så var 4 av dem våra grannländer. Men handlar det verkligen om svågerpolitik och att man röstar på sina grannar för att vara schysst? Eller är det helt enkelt så att de nordiska länderna t ex har mer lika musiksmak, liksom att öst-Europa har mer samma musiksmak med varandra än med länderna i väst? Jag vet ärligt talat inte. Kanske är det lite både och.

 

Jag trodde aldrig på The Ark. Och att de skulle tippades som vinnare (av något annat land än Sverige) tyckte jag var befängt. Men trots att jag inte tyckte att The Ark skulle representera Sverige i Eurovision Song Contest så är jag inte så säker på att någon annan från den svenska uttagningen hade fått så mycket bättre resultat. Möjligen då After Dark (med tanke på vilken framgång silvermannen hade) eller varför inte Samba Sambero? Anna Book ser ju ut ungefär som silvermannen, och hade dessutom öst-influenser i sin låt… med facit i hand hade det varit ett vinnande koncept 😉

7 reaktioner till “Vann rätt låt?”

 1. Förstod att Turkiet…
  …skulle falla dig Leijon i smaken. Typisk pojkbandskille 🙂

  Kanske skulle Sarah Dawn ha haft bättre chans, även om jag tror att hennes låt innehöll lite för mycket ren sång och för fin melodi för den här festivalens topp 10…

 2. Nu har jag inte…
  lyssnat tillräckligt för att yttra mig om vilka bidrag som ska komma på vilken placering.

  Men jag har hängt med lite i media-kaoset som varit dom senaste dagarna, och detta året är det nog värre än någonsin! :s

  Här är några punkter som jag tänkt lite på.

  1. Både skribenter och läsare tycker på fullaste allvar att man ska lägga ner skiten för att tävlingen är förstörd. Men även om jag tycker att musiken är minst sagt sådär, varför i hela fridens namn ska man lägga ner något som miljoner tittar på i hela Europa och onekligen tycker väldigt mycket om?

  ”Skandinavium har ingen chans längre” säger man. Och alla tycks glömma att Finlad vann förra året och Sverige kom 5:a!!!

  2. Man anklagar Öst-staterna för kompisröster trots att Skandinavium nog varit minst lika bra om inte bättre på det genom åren.

  Dessutom så verkar man tycka att det är jättekonstigt att inte alla har samma musiksmak som vi.

  Och inte fasen har det gynnat öst-staterna tidigare att köra på sin typ av musik, så det är väl bara kul att det fungerade för en gångs skull!

  Jag misstänker också att vi i norr har betydligt bättre möjligheter att producera musik, vilket gör att det känns ännu roligare att Serbien vann.

  3. OM man nu tycker att öststerna kompisröster, så är väl det helt underbart bevis på att strids-yxan börjar grävas ner och att den långa långa konflikten äntligen börjar gå mot sitt slut. Kan man inte unna dom det efter allt som varit?

  4. Ola Salo gör bort sig totalt (om man nu ska tro det som står i tidningarna dvs) och kallar det för en dyngtävling och dom är världens bästa band oavsett vad! Äh, jag orkar knappt kommentera det. Men man får väl ändå ta tävlingen för vad det är! Det ska väl vara en folkfest i första hand, och det ska vara kul samt kanske på något vis skapa relationer/gemenskap i Europa…

  Och det gör man inte genom att dissa tävlingen bara för att det inte går bra ett år. Så jag hoppas att den löjliga kritiken och idiotiska kommentarerna inte hörs ner till Sebien.

 3. Jag håller med…
  …föregående talare på varenda punkt.

  Även om jag är en av dem som tycker att tävlingen ballat ur lite med mer konstiga än bra bidrag. Men de tendenserna syns ju minst lika tydligt i de svenska deltävlingarna, där After Dark och Östen med resten på allvar är med och tävlar… Men frågan är väl iofs om alternativet med schlagerrävar som Anna Book och Tommy Nilsson är bättre? Kanske inte 😉

 4. Leijons val
  Så här var det i min bok:

  1) Ryssland – de kunde inte sjunga men det var ett grymt bra drag i låten.

  2) Ukraina – det är så freaky och dåligt att det blir sjukt bra!

  3) Bulgarien – läskig tjej men en bra låt som fastnade direkt.

  4) Turkiet – charmig kille med bra drag.
  Leijon.tv

Lämna ett svar