Skattkarta och jultomte

Moltas berättar:

I morse när jag vaknade såg jag en skattkarta som stod lutad mot min tv. Jag gick in till mamma och pappa och visade den och frågade om de visste hur man skulle hitta skatten med den. Jag undrade och undrade vem som hade lagt den där, men kom fram till att det ju inte kunde vara tomten, för han delar väl inte ut skattkartor? Kanske Peter Pan? Mamma och pappa hjälpte mig att visa hur man skulle läsa skattkartan, och nog hittade vi en skatt minsann. En riktig skattkista med skatter i. Och en Små Einsteins-film som vi fick titta på tills alla de andra vaknat.

Sedan var det dags för frukost med julskinka och risgrynsgröt förstås, det var mums det. Också ställde vi ut gröt till tomten med, men jag var lite bekymrad över att den ju skulle bli kall. Undrar om tomten gillar kall gröt?

Efter frukost var det dags att byta om till julkläder. Jag fick skjorta, jeans och coola hängslen, och Tett hade skjorta och slips och jeans, och Vila fick ha på sig en paljettklänning som gammelmomma skickat, och lackskor. Vi var jättefina.

Lagom till jullunchen kom farmor, farfar, oldemor och oldefar. Mamma och pappa ruschade och fixade och vid halv två-tiden var det äntligen dags för sillar, must, prinskorvar och annat gott. Tett fick syn på gubbe-glasen som han sa, och det var snapsglasen som de vuxna skulle dricka starkdricka ur. Han ville inte ha något annat glas än det, så han satt och drack julmust ur snapsglas. Knas-brorsa. Det är ju jättesmå glas, så mamma fick sitta och fylla på hela tiden.

När middagen var avklarad var det dags för Kalle Anka. Liksom alla år så satt alla vuxna och sov eller halvsov till det. Och i år kunde knappt inte ens vi barn hålla oss vakna, bara jag. Vila sov i sin säng och Tett somnade i oldemors knä. Jag la mig på golvet med mamma och pappa som också halvsov, det var mysigt att mysa med dem, även fast de sov.

Efter Kalle Anka och lite godis-ätande kom äntligen tomten. Vila blev jätterädd för honom, men blev nöjd sen när hon fick sitta i mammas knä som tur var. Tomten hade tre paket var till mig, Vila och Tett i säcken, också några paket till de andra med. När vi öppnat paketen var jag lite ledsen för att jag inte fått några leksaker av tomten, det var bara ett spel, en pyjamas och ….. Men då sa mamma att spelet ju var en leksak, och det hade hon ju rätt i. Men hon sa att det ju fanns fler paket med under granen. Och det hade hon ju ännu mera rätt i, för det låg massor med paket under granen. Vi delade ut de med, och sen må ni tro att jag hade massor med leksaker i min julklappshög. Vila öppnade en spis i sitt första paket, och sen ville hon inte öppna några fler av sina paket, hon ville bara leka med spisen och steka ägg.

Jag fick massor massor med paket. Jag fick kläder, lego, Wii-spel, strumpor, pyjamasar, lasersvärd, ännu mera lego och jättemycket annat kul. Tett fick också en massa roliga saker, till exempel dinosaurie-lego och ljussvärd och dinosauriebok och dinosaurie-pyjamas. Jag fick Anakin Skywalker som lego, och hans rymdskepp, så när jag öppnat alla paket började jag bygga direkt. Jag fick sitta vid köksbordet och bygga, för det var ju smålego. Ni må tro att jag är duktig att bygga. Till och med efter instruktioner, även om det roligaste med lego, tycker jag, är när man får hitta på egna saker att bygga.

Oj vad vi lekte sen hela kvällen, till sent. Vi hade ju så himla många leksaker att leka med. När vi väl gick och la oss sen somnade vi snabbt med önskan om att det snabbt skulle bli morgon igen, så vi skulle få fortsätta leka!


Lämna ett svar