Luciafirande på dagis

Mamma berättar:

Klockan ringde tidigt tidigt i morse. Klockan kvart över sju skulle vi ha tre tomtar färdiga och redo att lussa på dagis. Vi försökte få på Vila tomte-dräkt, men det gick inget vidare. Hon illskrek och vägrade, ända tills hon såg att brorsorna också skulle ha det på sig, då var det ok. Sen tyckte hon nog till och med att hon var rätt fin som tomte, för hon kunde knappt slita sig från spegeln. Och vi förstod henne, hon var en av de tre finaste tomtarna i världen :o)

När alla tre tomtarna var färdigklädda begav vi oss av mot dagis. Alla barnen fick ett varsitt tärn-ljus att hålla i handen, men jag fick det snabbt tillbaka från Moltas när han kom in på sin avdelning på dagis och insåg att det bara var luciorna (tjejerna) som hade tärn-ljus, tomtarna (pojkarna) hade lyktor. Jag kände mig lite sorgsen över att det så tidigt ska göras skillnad på pojkar och flickor, men tog ljuset och la ner det i vagnen igen.

Sen var det dags för oss föräldrar att gå och ställa oss uppe i backen på dagisgården på baksidan, för att snart få beskåda och lyssna till världens finast luciatåg. Vi fick platser långt fram, och föräldrar och mor- och farföräldrar och syskon fylldes på allt eftersom. Sen var det dags för luciatåget att komma ut. Och åh så fina de var. Vila fick syn på mig direkt när hon kom ut och ropade ”mamma”. Sen sjöng de fint alla julsångerna, och Moltas läste en vers som han tränat på hemma i flera veckor. När första ljuset brinner… osv. En vers hela familjen kunde utantill vid det här laget.

När sångerna var över var det dags för fika. Vi samlade in våra tre tomtar och försökte få med dem alla tre på ett och samma kort. Det gick inget vidare. Däremot var alla tre sugen på fika, så vi åt pepparkakor och lussebullar som barnen bakat, och drack varm saft. Sedan var det dags för Tård att springa iväg till bussen, och jag sa också hej då till tomtarna för att lämna dagis. Då hör jag plötsligt en ill-skrikande Tett, som grät hysteriskt. Jag gick till honom och frågade vad som var fel. Han fick bara ur sig ”dumma pappa” mellan snyftningarna, och jag förstod inte alls vad som hade hänt. När Tett lugnat ner sig lite berättade han att pappa tagit ljuset. Tärn-ljuset som Tett hållit i handen när han tomtat hade Tård tagit och lagt i vagnen när det var dags för fika, och Tett trodde att pappa tagit det med sig till jobbet. Jag gick och hämtade ljuset i vagnen, och sen var allt frid och fröjd, och jag gick in och hjälpte småtomtarna av med kläder, det var nämligen dags för frukost. Som Tett sa: ”tomtenissar behöver också äta frukost”.

Sen lämnade jag dagis och åkte till jobbet. Tård hämtade hem barnen sedan på eftermiddagen, och fredagsmyste med dem medan jag fredagsmyste med jobbet. Även om det var trevligt så hade jag nog hellre varit med mina småtomtar hemma…


Lämna ett svar