Fenomenal fil-limpa

Jag chockade min käre man kraftigt häromdagen, när jag skickade honom en inköpslista innehållandes en massa bakingredienser och två bakformar. "Får jag fråga varför du helt plötsligt kommit på tanken att du ska baka" frågade han lite snällt. Vi har varit ett par i drygt 10 år nu, och än har jag inte bakat. Så jag antar att frågan var befogad. Svaret var bara att jag hittat ett recept utan jäsning av deg, med en massa goda ingredienser i, och då blev jag helt plötsligt sugen att baka. Svårare än så behöver det inte vara. Här kommer receptet:

 

Ingredienser:

5 dl vetemjöl

3 dl grahamsmjöl

4 dl rågsikt

2,5 dl rågkross

1 dl vetekli

0,5 dl vetegroddar

1 tsk salt

4 tsk bikarbonat

1 liter filmjölk

2 dl mörk sirap

Valfritt: 0,5 dl solroskärnor eller krossade hasselnötter, 1 dl russin)

 

Blanda alla torra ingredienser noga. Rör därefter ner filmjölk och sirap och blanda väl, till en lös och klibbig smet. Smöra två 1,5 liters avlånga brödformar. Strö rågkross i botten. Fördela smeten i formarna och gräda i inedre delen av ugnen i knappt två timmar, på ca 175°. 

 

Busenkelt och supergott. Jag gjorde varianten med bara solroskärnor (utan hasselnötter för att vi inte hade några hemma, och utan russin för att ingen av oss gillar russin i bröd). Använde också ljus sirap istället för mörk, vet inte om det gjorde någon smakskillnad. Nästa gång kommer jag dock att använda mindre sirap, då jag tyckte att brödet blev en aning för sött nu. Om det är så här lätt att baka gott bröd kommer jag snart att förvandlas till värsta bak-mamman ;o)

 

En kommentar till “Fenomenal fil-limpa”

Lämna ett svar