Vänlighet

Någon sa att den aldrig mött så många vänliga människor som i Sitges. Jag håller med. Och jag undrar om det är Sitges som gör dig vänlig, eller om vänliga människor dras till Sitges? Jag vet faktiskt inte, kanske är det en kombination. Men jag upplever mig nog lite vänligare när jag är här, så kanske är det så. Sitges makes people nice. Sitges är ju en regnbågsstad också, det i sig kan väl också tala för att det är öppensinnade och vänligt inställda människor som kommer hit.

Det är många inflyttade i Sitges. Skandinaver, holländare, britter och amerikaner för att nämna några. Det är lätt att bli bekant med folk. Sitges är en liten stad med knappt 25.000 invånare. Det är med andra ord efter 3 månader här i Sitges inte så ofta du går ut genom dörren utan att träffa på någon du hälsar på eller pratar med. Jag som alltid trott att jag är en storstadsmänniska har börjat tänka om. Jag trivs inte alls lika bra i Barcelona som i Sitges. Jag längtar tillbaka till Sitges så fort jag kliver av tåget i Barcelona. I Sitges finns ett lugn som inte finns i en storstad. Massor med butiker och restauranger men ändå lugnt. Gator som myllrar av människor men ändå stillsamt. Och med knappt några bilar eller bilvägar alls i innerstaden. Och havet som ligger vid staden. Också vänligheten. Ja, det är nog den jag tycker så mycket om. Kanske är det också den som styr över spådomen som sägs vila över Sitges: ”Har du en gång varit i Sitges kommer du att komma tillbaka. Och har du en gång bott i Sitges kommer du att bo här igen.” Tack och lov för den spådomen. Den gör att det inte känns riktigt lika jobbigt att vi snart ska åka hem. För vi kommer ju att komma tillbaka.

Lämna ett svar