Möt den nya konkurrensen istället för att försöka bromsa utvecklingen

Fler och fler brancher upplever ny konkurrens av små uppstickare vars existens har möjliggjorts genom internet. Men de stora jättarna inom respektive område försöker, istället för att anamma det nya, förhindra uppstickarna och kunderna från att använda det.

Det jättarna inte har fattat är att utvecklingen kommer att ske hur mycket de än stretar emot. Och det ännu mer skandalösa är att de inte greppar att de har världens möjlighet att behålla sin storhet genom att utnyttja utvecklingen själva. De behöver inte vara först – för de är störst. Att vara störst och att ha ett känt varumärke som folk litar på är värt otroligt mycket.

Optiker

Se bara på optikerna. För ganska många år sedan började det dyka upp webbsidor som sålde linser och glasögon till mycket lägre priser än vad de traditionella butikerna kunde hålla. Vad gör Synsam, Blic och Co då? Jo, de försöker hindra folk från att få ut sina linsrecept. Och när inte det går så börjar de försöka ta betalt för dem. Nu, äntligen, har åtminstone Synsam fattat vad de skulle ha gjort direkt. Starta en egen webbförsäljning.

Många har garanterat varit tveksamma till att handla sådana varor på nätet, och ännu värre när det dessutom är ett okänt företag man ska beställa av. Synsam har en stor upparbetad kundstock som litar på dem. Alltså kan de lättare få folk att handla av just dem på nätet. Där kan man dessutom använda det recept man redan har hos dem. Inget besvär med att jaga din befintliga optiker för att få ut receptet alltså. Priserna är lägre än i butik men de behöver inte vara lika låga som t ex Lensway eftersom namnet Synsam och den trygghet det innebär gör att man som kund går med på ett lite högre pris.

Skivbranchen

Det andra, mer omdiskuterade, exemplet är ju skivbranchen som gnällt på all piratnedladdning under flera års tid istället för att se till att det är lätt att ladda ner musik på nätet lagligt. Mp3-spelare säljer som smör till människor i alla åldrar. Men jag är övertygad om att kunskapen om hur DC eller Bitorrent fungerar inte är lika spridd. Istället ber man barnen, en kompis eller någon annan bekant att tanka ner åt sig.

Skulle det dock vara lätt att bara plugga in sin mp3-spelare i datorn, koppla upp sig till en enkel webbshop och tanka ner låtar. Då är jag helt övertygad om att mormor, mamma och farbror Åke skulle göra på det sättet. Lägga någon hundring i månaden för att kunna sköta sin musiknedladdning själv, istället för att behöva be svärsonen eller brorsdottern.

De börjar haja nu, men de är verkligen inte där än. Köper man hela Ipod- och Itunes-konceptet så är man snubblande nära. Men har du en mp3-spelare utan ett äpple på så är det ingen barnlek.

Filmbranchen

Här är ju ett ännu mer tragiskt fall. Om jag vill hyra film på nätet så finns det bara några få att vända sig till, SF-anytime t ex. Men de brottas med ett omöjligt problem – den som hyr film på nätet vill inte betala MER än vad det kostar att gå ner till videoaffären. Och framför allt man vill inte vänta tills filmen funnits ute på DVD i tre månader. Filmbolagen tillåter inte att den här typen av uthyrning görs tidigare än så.

Om jag sedan vill KÖPA en film på nätet, som jag antingen vill streama över till min TV eller köra i min portabla mediaspelare. Vad har jag då för alternativ? INGA!!!! Jag kan inte köpa film på nätet på annat sätt än som fysisk DVD-skiva som dimper ner i brevlådan några dagar senare.

Min rekommendation till dagens jättar: Utnyttja er ledande position till att bli störst även då det gäller nya distrubitionssätt eller tekniker. Oavsett om konkurrensen består av små uppstickare eller olaglig verksamhet så kan ni med lätthet slå ut den genom att erbjuda ett tryggare, enklare och/eller lagligare alternativ.

Lämna ett svar