Bland de 25 största företagen i världen så är olje- och motorföretag väldigt överrepresenterade. Därför är det lite roligt att det allra största företaget, räknat på intäkter (2003), är Wal-Mart Stores. Sedan följer en bensintrio; BP, Exxon och Shell. Därefter en motorkvartett; General Motors, Ford, DaimlerChrysler och Toyota.
Wal-Mart har 1,5 miljoner anställda (här kan vi snacka gigantisk personalfest), medans t ex BP har 115 000 och IBM 319 000.
[b]IT långt ner[/b]
Först på 19:e plats hittar vi första IT-företaget, IBM, och nästa på 24, HP. Microsoft kvalar inte ens in på topp 25 enligt Fortune.
Enligt Veckans Affärer toppas listan i Sverige (2003) av Volvo, AstraZenica och ABB. På plats sex hittar vi IKEA och sju Ericsson. Klädesfavoriten H&M dyker upp först på 22 plats. Om du känner någon som jobbar på Securitas ska du inte vara förvånad, var 45:e svensk jobbar nämligen där (211 000 anställda).
Listan i fråga…
…blir ju lite snedvriden då det enbart handlar om intänkter. Således blir företag som arbetar med stora volymer (Wal-Mart) eller dyra produkter (ex. bilar) överrepresenterade.
Sett till nettointäkter gissar jag att de framgångsrika IT-företagen ligger bättre till.
Är det verkligen..
..intäkter som rangordningen är baserad på? Det borde väl hellre vara omsättning?
Statistik!!!
Enligt källan är det intäkter och inte omsättning.
Vad det gäller om listan blir snedvriden så kan man ju inte säga det eftersom det anges att det är intäkter det handlar om.
Hade det bara stått ”största företagen” utan att ange på vilket sätt så hade det blivit snedvridet.
Jag menar största företag kan väl räknas på tusen sätt; antal anställda, yta som företagets lokaler tar upp , antal sålda produkter, antal produkter/tjänster i utbudet, antal länder företaget är etablerat i osv, osv osv…
Så länge man berättar vad statistiken är baserad på så ser jag inte att den är snedvriden.