Lyssnar på ditt hjärta igen och mäter magen

Idag var det dags för besök hos barnmorskan (Stina) igen. Man går lite mer sällan på besök där nu än vad vi gjorde när vi väntade din storebror. Tydligen är det inte lika viktigt att hålla koll andra gången man är gravid, då vet de liksom att allt har funkat en gång redan.

Vi började besöket med att ta blodprov på mig, för att se om du tar för mycket järn och näring. Värdena hade gått ner lite men var fortfarande ok. Men Stina rekommenderade ändå att jag skulle börja äta järntabletter lite smått för att öka på järnförrådet innan du kommer ut om inte annat, då man inte behöver ha järnbrist för att vara trött. Sedan tog vi blodtryck och lite annat med, och allt var som vanligt. Skönt det! Vi tog vikten också, men första gången vi vägde in så drog barnmorskan av 4 kg för kläder etc, vilket hon inte gjorde nu. Så vikten visade på plus 10 kg. Men det stämmer som sagt inte, eftersom grundvikten ligger 4 kg för lågt. Så 6 kg har jag gått upp sedan inskrivningen. Det är väl ok, men jag hoppas det inte blir så mycket mer. Jag har nästan gått upp alla kilon de senaste två veckorna med, för jag har varit konstant hungrig och sugen på onyttiga saker (och ätit dem tyvärr). Men nu ska det bli skärpning! Jag gick upp 12 kilo när jag väntade din storebror, och jag hoppas på en lägre uppgång den här gången.

Sedan lyssnade vi på ditt hjärta, och dina hjärtslag låg runt 140 ungefär. Det är ganska samma som din storebror hade när han låg i magen. Ibland var det uppe i 160 hjärtslag idag, men det var när du röjde omkring i magen. Du är en klippa på att träffa mätverktyget som lyssnar av hjärtslagen, för du lyckades kicka just på den varje gång du sparkade. Jag frågade barnmorskan lite ifall de kan mäta på antalet hjärtslag om det är en kille eller en tjej. Hon berättade att de med ganska stor säkerhet kan säga att det är en tjej ifall hjärtslagen konstant (i slutet) ligger runt 160-170 slag per minut, eller en kille ifall de ligger konstant runt 120 slag. Men hon sa också att de allra flesta barnen ligger mellan 135-155 slag per minut, och då kan man inte avgöra könet. Så jag antar att vi inte kan avgöra om du är en pojke eller flicka där inne med hjälp av antalet hjärtslag i alla fall.

Vi pratade om förlossningen lite med. Om några veckor ska vi kolla om du ligger åt rätt håll eller inte (dvs med huvudet neråt). Jag tror inte att du kommer att ligga rätt eftersom läkarna på sjukhuset sa när din storebror föddes att det med största sannolikhet kommer att vara så att alla bebisar ligger fel i magen på mig, eftersom livmodern är hjärtformad. Men Stina var övertygad om att du skulle ligga rätt. Ja, ja, vi får väl se. Har inte bestämt än ifall jag vill försöka föda vanligt även om du ligger fel. Det innebär ju en lite större risk, så jag vet inte om man vill ta den risken. Samtidigt så är det ju risker med att göra kejsarsnitt med… Ja, ja. Vi får väl se om några veckor hur du ligger först och främst, så får vi börja fundera över hur du ska komma ut efter det…

Jag frågade om hur tidigt man får flyga med bebisar med. Jag och pappa har nämligen tänkt ta med dig och din storebror till London i sommar. Och då är du ju pytteliten. Men de visste inte riktigt om det fanns någon gräns för hur tidigt man fick flyga. Det enda de visste var att de hade spekulerats i att det möjligtvis fanns en något större risk för plötslig spädbarnsdöd ifall man flög lång, så man flög över tidszoner och så. Men inget som var bevisat tror jag. Det var ju lite synd, för vi hade hoppats på att kunna flyga över till Los Angeles nåt i sommar för att titta på din farbror och hans band som ska turnera där. Men vi får väl se, barnmorskan lovade att ta reda på exakt hur det var tills nästa besök om en månad. Och till London var det ju inga problem, så nu ska det bokas in för sommaren 🙂

Barnmorska sa i alla fall att det allra, allra största antalet barn som dör i plötslig spädbarnsdöd har rökande föräldrar eller en mamma som rökt under graviditeten… huah, jag kan verkligen inte fatta att man utsätter sitt barn för den risken, såna mammor borde inte få föda barn! En av mina arbetskamrater ska ha en bebis en månad innan du ska komma ut, och hon har rökt under hela graviditeten… Man undrar hur hon kommer att känna om det händer bebisen nåt… Och hur hon känner när hon står där ute och drar i sig gifterna som går rakt ner till bebisen. Usch, jag kräks nästan av illamående när jag tänker på såna människor…

Nåja, nog om dumskallar. Nu sitter jag på jobbet och funderar över om vi ska ta reda på om du är en pojke eller flicka. Eller om vi inte ska ta reda på det och låta framtiden utvisa. Hm… fasiken att man ska vara så nyfiken! Ja, ja. Åker och äter en god räksallad till lunch med mängder med vinäger, åh vad jag är sugen på vinäger nuförtiden. Undrar om det är du som är orsaken till det…

Lämna ett svar