Nyårslöften?

Jaha, så har man passerat den magiska dagen/natten/klockslaget igen. Klockslaget då det blir ett nytt år. Ett nytt år med nya förväntningar, förhoppningar och mål. Alla tidningar undrar på sina löpsedlar under nya årets första dag vilket som är ditt löfte för året. Och hur är det med det där egentligen? Är nyårslöften en fånig grej eller är det kanske bara något helt naturligt? Kanske lika naturligt som att man börjar varje ny dag med att vakna, klä på sig och äta frukost? Att man börjar varje ny skoltermin med att lova sig själv att plugga lite extra i år.

Jag har varit principfast i mitt löfte (var det ett nyårslöfte nåt år för länge sedan måntro) att inte avge några nyårslöften. Bara för att alla säger att de ändå bara bryts. Och för att de oftast gör det. Men jag har börjat tänka om… Vore det inte bättre att man i alla fall gav sig själv ett löfte för det nya året? Eller kanske flera? Att man börjar om på nytt igen på samma sätt som att bokföringsåret slutar den 31/12 och börjar på ett nytt den 1/1? Jo, jag tror faktiskt det.

Och nog är det så att löftet blir en aningens starkare om det är ett nyårslöfte, om man berättar det högt och tydligt för sin omgivning (dock under förutsättning att omgivningen inte är allt för rusiga av champagneintag)? Än om man bara tänker för sig själv att ”i år ska jag börja träna mer/stressa och jobba mindre/ägna mer tid till mina intressen/ägna mer tid till familjen än till dator och jobb på kvällarna/vara utomhus mer/äta mindre godis/dricka mindre cola light”? Jo, jag tror faktiskt det. Och särskilt mycket när man lever tillsammans med någon. För har någon annan hört ens löften så är det inte bara sig själv man fuskar inför. Någon annan ser om jag inte går och tränar fast jag sagt att jag ska göra det. Någon annan ser när jag stoppar in godis i munnen fast jag lovat att inte göra det. Och det är ett ganska så bra stöd i sin kamp för att hålla sina löften (så länge man inte fuskar förstås och äter godis i smyg och säger att man tränat fast man inte har, men är man så dum så man ljuger till och med för sig själv så kan det ju lika gärna kvitta med löften med).

Men till er som i alla fall avlagt nyårslöften. Lycka till! Och snälla, hjälp mig gärna att hålla mina med. Jag ska börja träna senast imorgon. Så fråga mig gärna på torsdag om jag var och tränade eller inte. Vetskapen om att någon kanske frågar och att jag är tvungen att hitta på en ursäkt om jag inte gjort det kommer att hjälpa mig till simhallen, så det så. Så tack för hjälpen på förhand!

7 reaktioner till “Nyårslöften?”

 1. Hmm…
  Nu fick man ju ångest för att man inte avlagt några nyårslöften.

  Annars finns det ju ett nyveckolöfte som många kör med tror jag; ”Jag ska aldrig mer festa”.

  Gäller väl bl a farbror Alko

 2. Jag känner nån väldigt väl…
  …som brukar säga att han ska sluta äta godis ungefär efter varje gång han ätit godis… och hur var det med jordnötsringar? Fy fan för dem eller?

 3. Slutat?
  Det ryktas på stan att Tård drack cola till lunch igår och satt och smygsmuttade i städskrubben senare samma dag.

  Om jag vore hans fru skulle jag konfrontera honom med detta. Och ta med honom till AC, Anonyma Colaholister.

Lämna ett svar