Handlar du märkeskläder?

Är märkeskläder lika med kvalitet? Är dyrt lika med bra? Är Polarn och Pyret lika med bra kvalitet och H&M lika med dålig?

Jag är väl ungefär så långt ifrån en ”märkesklädesperson” som man kan vara. Jag är stammis på H&M, och tycker att det är kul att kunna köpa många billiga kläder istället för få dyra. Och även om jag hade ett överflöd av pengar så att priset inte skulle spela någon roll, så har jag ändå svårt att se att jag hellre skulle köpa en dyr topp än en billig, om den ser likadan ut. Jag har med andra ord ganska lite förståelse för märkesklädesköpare. Och efter att nu ha jobbat i textilbranschen i ett par år så är min förståelse om möjligt ännu mindre. För det där med att märken är kvalitet, det stämmer ungefär lika lite som att Aftonbladet skriver fakta.

[mellanrubrik]Gucci[/mellanrubrik]

Faktum är att det du betalar för i dyra märkeskläder är inte kvalitet. Det är märket du betalar för, och bara märket. Det är inte otroligt att Gucci-t-shirten som du köper billigt med Gucci tryckt över bröstet på en marknad i Turkiet håller precis samma kvalitet som den du köper i Gucci-butiken på Biblioteksgatan i Stockholm. Kanske till och med uppsydd på samma fabrik. För jag vet att vissa barnklädes-kvalitetsmärken sys upp på samma fabriker som lågprisvarumärken. I samma tyger, av samma människor. Det du betalar för är lappen som sätts bak i tröjan, dvs märket. Och bara märket. Sen att jag alltid undrat varför man vill ha en tröja som det står Gucci på bröstet på sig som en levande reklampelare utan att få betalt för det, det är ju en annan sak…

[mellanrubrik]Canadian Goose[/mellanrubrik]

Canadian Goose är en liten fortsättning på min fråga om Gucci-tröjan. Vem tycker att den jackan i sig är så himla snygg? Jackans utformning (vanlig lång täckjacka med pälskrage) har gått att köpa på Överskottsbolaget i 100 år. Och på Galne Gunnar eller i Ullared. Till ett mycket lägre pris (som mer står i relation till utseendet, tycker jag). Men något hände med just Canadian Goose-jackan. De satte på ett runt märke på jackan och en dyr prislapp, och vips skulle ALLA (läs Stockholmare) ha en sån jacka. Och det är faktiskt riktigt riktigt skrattretande när man åker upp till fjällen i norr (Åre, Vemdalen osv), och ser folk gå omkring i Goose-jackor. De kunde lika gärna ha ”Stockholm (Östermalm)” skrivet i pannan som att ha på sig sin Goose-jacka. För det finns inte många andra än just Stockholmarna som gått på Goose-trenden. Och tacka gudarna för det. Men visst är det ett fascinerande fenomen? Dessutom en supervarm täckjacka som trängs till mesta delen runt Stureplan. Det är ganska sällan så kallt i Stockholm att den behövs. Men många har betalat många sköna tusenlappar för att få visa att de har råd att köpa en Goose-jacka. Och visst, har man inget vettigare att lägga pengarna på, så varsågod. Många skyller säkert till och med på bra kvalitet för att få bära det runda märket på sin pälsprydda jacka… urk…

[mellanrubrik]Köpa sin stil?[/mellanrubrik]

En vän sa en gång till mig att ”stilsäkra människor behöver inte handla märkeskläder, de klarar av att hålla en snygg stil ändå, utan att behöva gå till en märkesbutik och köpa sin stil”. Jag tycker det ligger mycket i det. För att handla märkeskläder handlar nog till stor del om osäkerhet. Att inte ha säkerheten att visa sig utan ett märke. Det blir en status. Eller så har man helt enkelt så mycket pengar att man inte har något bättre att lägga dem på. Och då kan man ju visa sin enorma pengaskörd genom att ha märken på sig, för folk vet att märken kostar (om man inte lurar dem och köper sina märkeskläder på marknaden i Turkiet vill säga, för få ser skillnad). Eller så kan ju människor helt enkelt ha gått på myten att dyrt är kvalitet, och tro att man köper kvalitet.

[mellanrubrik]Electrolux=Electrolux?[/mellanrubrik]

Det här kvalitetsfenomenet gäller naturligtvis inte bara kläder heller… Hörde på ett tv-program nyligen att Electrolux inte behöver vara samma som Electrolux. En electrolux-spis kan vara tillverkad i Asien eller i Sverige. Och beroende av var den är tillverkad styrs kvaliteten. Enda sättet att se på den (innan du betalar dyrt för att du köper en märkes-maskin) är att kontrollera var den är tillverkad. Är det Electrolux i Sverige så är kvaliteten bättre. Och så är det nog tyvärr med kläder med. De allra flesta klädmärken, dyra eller billiga, är uppsydda i Asien. Hittar du plagg av handvävda tyger som är handsydda i Sverige så kanske kvaliteten kan vara högre. Men var hittar du de plaggen?

[mellanrubrik]Utseendet är allt[/mellanrubrik]

Måste dock avsluta min dissning över märkeskläder med att berätta att jag faktiskt har förståelse för en sorts märkesklädesköp i alla fall. Det är de gånger man handlar märkeskläder för att man gillar utseendet på kläderna (och de inte finns i billigare variant). Då är det en helt annan sak. Men de plaggen är inte jättemånga, de flesta ”märkeskläder” är basplagg utan speciell finess. Men oavsett varför du handlar dina märkeskläder, kom för guds skull inte och säg att du köper dem för kvalitetens skull, för den går jag inte på 😉

Lämna ett svar