Fotografens väg

Jag har en stark misstanke om att alla som gillar att fotografera mer än festbilder med en pocketkamera har vandrat den här vägen i sin bildhistoria. Även proffsfotografer.

1. Makrobilder på växter och insekter. Makro är ett enkelt knep som de flesta upptäcker för att knäppa "snygga" bilder. Så detta blir man fascinerad av först, så fort man fått en kamera med makroobjektiv.

2. Svartvitt porträtt på gammal människa. Efter makroäventyret tar man steget vidare till någon gammal släkting, eller kanske vågar man ta kontakt med någon vackert rynkig människa man sett matandes änderna i stadsparkens damm.

3. Bilder på fattiga människor i Afrika eller Asien. Nu kommer ett stort kliv i fotograferandet – hit tar sig bara de sanna entusiasterna. Man ger sig iväg till ett avlägset land och knäpper bilder på urinnevånarna. Dessa människor som lever ett helt annorlunda liv än vad vi gör måste förevigas på bild.

Vissa tar sig sedan vidare med målet att knäppa årets bild, andra nöjer sig med att fota släktingar och bekanta vid högtider. Och en del lägger t o m kameran på hyllan. Men alla, eller ja, nästan alla, har gått igenom ovanstående tre-stegs-ritual… eller!?

Bilderna är slumpvis hämtade från gratis bildbanker på internet.


En kommentar till “Fotografens väg”

  1. Jo, jo…
    …makrobilderna och de svartvita porträtten har man väl allt hunnit med… tyvärr har jag inte tagit mig till varken Afrika eller Asien än, men jag lovar att de bilderna kommer med. Snart hoppas jag 🙂

Lämna ett svar