Äntligen digital-tv, jippieee (not!)

Vi bor i ett område där Kabelvision (numera Tele2 Vision) levererar tv-utbudet. De har precis gått över till digital-tv, och då har de stängt ner grundutbudet vi tidigare hade, varför vi nu behöver en box.

Tyvärr så verkar varken säljarna, kundtjänst eller teknisk support på Tele2 Vision veta någonting om digital-tv eller den tjänst de själva säljer. Så jag undrar om det är någon twum-besökare som har koll?

Bra timerfunktioner?
Vi använder ju vår HD-video för att spela in mycket serier. Vilket innebär att den är programmerad att löpande spela in t ex varje måndag 22-23 på TV3, varje tisdag 21-22 på Kanal 5 osv. Är det någon som vet om det finns någon box som kan lösa detta (löpande kanalbyten specifika dagar i veckan)?

Styra boxen via HD-videon?
Det finns nått i vår HD-video som heter Smartlink (olika hos olika tillverkare) som ska kunna styra en digital-box (den måste också ha stöd för det såklar). På så sätt ska man bara behöva programmera videon och sedan ställer den om boxen till rätt kanal när det är dags.

Den box som Tele 2 "hyr ut" stödjer inte något av ovanstående (bara en enkel timerfunktion där man manuellt kan programmera upp till 20 kanalbyten de närmaste 30 dagarna). De kan dessutom inte svara på vad boxen ska följa för standard om man köper en annan.

I vilket fall. Vi kan tänka oss att köra Boxer om det är svårt att hitta en bra box som funkar i kabel-nätet (för det är olika standarder vad jag kan förstå). Så om ni har tips som gäller boxar med markstöd så är det också ok.

Undvik Tele 2 Vision
Sedan vill jag råda alla att undvika Tele 2 Vision så långt det bara är möjligt. Jag har aldrig pratat med mer inkompetent personal någonsin. Den första jag pratade med visste inte skillnad på antennsladd och strömsladd. Orkar inte ens ta upp alla klåpiga uttalanden de gjorde.

Ett steg framåt, två tillbaka
Sedan måste jag fundera på varför branschen inte löst alla problem innan digital-tv-lanseringen gjordes. Ok, det blir bättre bild. Ok, det får plats fler kanaler i nätet. Ok, det är trevligt med EPG. Men jag vill inte behöva en box och ett abonnemang per tv, och jag vill inte behöva en extra box och ett extra abonnemang bara för att kunna spela in på en anna kanal än den jag tittar på. Blä!

Hjälp mig. Var finns bra information? Var finns bra boxar?

5 reaktioner till “Äntligen digital-tv, jippieee (not!)”

 1. Kabelvision = Crap!!!
  Håller med, Kabelvision är nog det sämsta tv-bolaget någonsin. Nä, tacka vet jag ComHem.

  Skulle nog i ert fall försökt skaffa en box för marksänd TV (Boxer). Iofs måste ni då ha en tv-antenn på taket, men det kanske ni redan har. När det gäller boxar för boxer finns en uppsjö att välja på. Tror dock inte det finns någon med dubbla-tuner (det som behövs för att kunna spela in på en kanal samtidigt som man ser på en annan). Skulle rekommendera att söka ordentligt på nätet efter DVB-T boxar. Alla kanske dock inte supporteras av boxer. Ska kika lite jag med och se vad jag kan hitta.

  Det bästa förslaget enligt mig är annars HTPC 🙂

 2. Måste man ha antenn?
  Antenn-uttaget vi har är alltså Kabelvisions? Trodde de samverkade på nått sätt.

  Fuck. Hmm, men visst borde det funka med andra DVB-C-boxar än Kabelvisions (de kan ju inte svara på det själva eftersom de har helt inkompetent personal)?

 3. Skulle nog tro det
  Är det bara DVB-C standarden som Kabelvision kör med borde det funka finemang. ComHem har det i alla fall. Hittade en box för DVB-T med 160GB HD och dualtuner. Den var dock inte billig. 4800 spänn. Letar vidare

 4. Iofs
  står det så här på deras hemsida:

  Digitalboxar från andra operatörer går inte att använda i Tele2Visions nät, den är inte kodad för att fungera i våra nät.

 5. Tack och lugn…
  Tack så mycket för hjälpen. Det var inte meningen att du skulle rota i det. Tänkte mest höra om någon visste mer än jag…

  …men som sagt, tack så jättemycket.

  Jag ska kolla upp bredbands-tv nu med. Vi har ju bredband via stadsnätet. Telia verkar inte ha det V-ås, men Viasat och Canal Digital.

Lämna ett svar