Guds pyssel att skapa oss

Här kommer tre sköna citat ur boken "Skam" av Karin Alvtegen. Boken har, tack vare dessa underbara textrader, etsat sig fast som en stor tatuering i mitt hjärta, och jag älskar att någon har kunnat uttrycka funderingar som jag haft så länge så ett så exemplariskt sätt… Citaten är hämtade ur brev som en av bokens karaktärer skriver till en av sina barndomsvänner (och karaktären är, till skillnad från mig, själv troende).

 

"Han sa att alla som inte erkände Jesus Kristus som Guds son inte var välkomna in i himmelriket, och jag hade så gärna velat fråga om alla som levde innan Jesus föddes."

 

"Jag minns att du försökte få mig att förstå att det inte bara var synder man gjorde medvetet som räknades, utan att det handlade om arvssynden som man föddes med. "Genom den köttsliga avelsen på grund av vår syndiga säd". De orden glömmer jag aldrig. De var så förvirrande att jag förkastade dem först flera år senare när jag insett att "den köttsliga avelsen" var enda sättet för oss att föröka oss på. Jag beslöt mig för att Gud nog ändå ville att vi skulle göra det när han nu hade haft sådant pyssel med att skapa oss."

 

"Jag begriper inte varför vi människor så fort vi lyckas hitta något att tro på genast måste sätta igång att övertyga alla andra om att vi har rätt, som om vi inte vågar tro något ensamma utan måste göra det i grupp för att det ska räknas. Då blir det plötsligt viktigt att alla ska tro exakt likadant och hur gör man för att uppnå det? Jo, man upprättar lagar och regler som håller tron inom de ramar man satt upp och för att få vara med måste man anpassa sig. Man får helt enkelt sluta att ställa svåra frågor och hoppas på att hitta några nya svar, eftersom man redan skrivit ner de rätta i religionens stadgar. Det måste väl ändå vara rena dödsstöten för all typ av utveckling? Då handlar det väl bara om makt? Det är i alla fall vad religion handlar om för mig, för ingen religion är skapad av någon Gud utan av oss människor, och historien har visat vad vi anser oss ha rätt att göra i dess namn."

 

Läs min recension av boken här.

7 reaktioner till “Guds pyssel att skapa oss”

 1. Gud är nog…
  …en klurig en, även om han/hon/det inte lyckats få mig att förstå att han/hon/det finns…

  …men alla här nere på jorden som förvränger och misstolkar hans/hennes/dets ord och orsakar hatbrott, ojämställdhet och religionskrig kan ju inte vara nått som han/hon/det är nöjd med.

 2. Precis…
  och om någon religion är den rätta, så har väldigt många fel!

  Vilken religion är egentligen störst?

  Rent demokratiskt så borde alla följa den religionen som får flest röster! Eller? 🙂

Lämna ett svar