Dag 9-12 med elefantridning

Dag 9 – Sol och bad vid poolen (070120)
Idag hade vi en lugn hemmadag vid poolen. Vi solade och badade, och Tett badade massor och skvätte mest av alla på hela hotellområdet. Moltas lekte med sina kompisar som han fått igår. Vi beställde lunch till poolen, och det blev en Sa Tay för Tård och en grönsaker i pitabröd för min del (ska försöka äta vegetariskt resten av tiden eftersom det är större chans att få vara frisk då kanske)… Moltas åt korv och pommes frites, men hade inte direkt tid att äta så mycket.

När vi badat färdigt gick vi upp till rummen och bytte om och gav lilleman mat, sedan tog vi en tuk-tuk till Kamala för att gå på en lokal marknad där. Det var helt sjukt billigt på marknaden, och vi köpte flera t-shirts till Moltas för 8 kr styck och en hög med t-shirts till Tård för 20 kr styck (snygga dessutom). Jag handlade lite dyrare, och hamnade på ca 40 kr per plagg.

Efter vi fyndat färdigt begav vi oss hemåt med tuk-tuk igen, och stannade till för middag på en pizzeria inte allt för långt ifrån hotellet. Jag åt en god pasta med nötter och tomatsås, och Tård och Moltas åt nån tortellini som var jättegod också. Mitt i maten kom det värsta åsk- och regnovädret jag någonsin varit med om, och vi blev sittandes bra länge på restaurangen för att slippa bli genomblöta i regnet, och som tur var lugnade det ner sig efter en stund, och vi kunde gå hem och sova. När vi kom till hotellet var Nalle Puh där och hälsade på, och Moltas kom på efter en stund att han nog måste krama Nalle Puh, så lyckliga Nalle Puh fick en godnattkram innan det var dags att krypa till kojs. Imorgon är det ju äventyrsdags igen, elefantridning må ni tro!

Bilder från dag 9 »

Dag 10 – Elefantridning, halvdags djungeltur (070121)
Vi klev upp sjukt tidigt idag, eftersom vi skulle träffas tjugo i åtta vid bussen som skulle ta oss till djungeln och elefanterna. För att hinna göra barnen klara och få med oss packning och i oss frukost hade vi ställt klockan på halv sex. Hu!

Efter frukost gick vi till bussen, som visade sig vara en liten minibuss (utan säkerhetsbälten såklart). Vi packades in i den tillsammans med några andra som hämtades upp vid andra hotell. Sedan åkte vi i drygt en halvtimme innan vi var framme vid Siam Safari och djungeln. Där möttes vi upp av en svensk guide som hette Martina, som delade ut klisterlappar med sitt namn, och berättade att vi snart skulle få åka en liten tur i jeepar, upp till djungeln. Medan vi väntade på jeepar och att alla skulle samlas så stötte vi på en enorm spindel som gjorde att vi var livrädda för vad vi skulle hitta i barnvagnen sen när vi kom tillbaka (den skulle nämligen stå parkerad där medan vi var ute på tur).

Snart var det i alla fall dags för jeepturen, och Moltas tyckte att det var mycket spännande. Det bar av upp i bergen, och utsikten var helt underbar. Vatten och trädklädda berg från höga höjder, åh vad fint! Vi stannade uppe i lägret, och där stod två vattenbufflar och kikade. Alla sprang fram och ville titta på dem, men vi blev snart ihopkallade av guiden som ville ha oss sittandes på bänkar en bit bort. Där fick vi sitta medan en skön apa hade uppvisning om hur duktig den var att hämta kokosnötter, och vi fick lära oss hur det går till när aporna skolas för att bli kokosnöts-plockare.

Efter ap-uppvisningen var det dags för vattenbufflarna att bli presenterade, och de om ville fick ta sig en sittning på dem, alternativt åka kärra efter dem. Tård med Tett i selen klättrade upp och satt på tjuren, och Moltas vågade sig också på en sittning. Jag, mamma och Moltas åkte en tur i vagnen dragen av en vattenbuffel efter Moltas ridtur.

Sedan var det dags för lite uppvisning av hur man knäcker, gröper ur och använder en kokosnöt. Allt tas till vara i Thailand, och guiden berättade om vad de olika sakerna användes till. Vi fick smaka på kokosvatten, riven kokos, kokosolja och någon chokladkokos (mycket god). Moltas sprang omkring som en vilde mest hela tiden och lekte med alla andra barn som var med på utflykten.

Efter kokoslektionen tog vi oss vidare upp i djungeln till gummiträden, och fick en lektion i hur man utvinner gummi, samt hur den efterbehandlas för att till slut bli de gummimattor som exporteras för att användas till allt från gummidäck till kondomer. Gummiexporten är Thailands näst största inkomstkälla, näst efter turismen, och det ser man väl i Thailand, eftersom gummiträd finns ÖVERALLT.

När gummiträden var avklarade gick vi upp till ett litet djungelkök där vi fick lära oss om ingredienserna i curry, och fick se hur det går till när man gör curry. Vi fick även provsmaka en currygryta som en thailändsk tant lagat till. Den var ganska smaklös tyckte jag, och inte fanns den där styrkan som det pratades om att det fanns i currypastorna som såldes. Vi köpte med oss några pastor i alla fall, och gick vidare till ELEFANTERNA. Moltas blev eld och lågor när han fick syn på elefanterna, och kunde inte nog fort gå och sätta sig för att titta på dem. Tett blev oturligt nog ofantlig hungrig just under elefant-showen, så jag satt mest och matade, så det blev tyvärr inte så många foton från showen. Men det var tre söta elefanter som höll show i alla fall tillsammans med sina skötare, och visade bland annat att de kunde spela instrument, måla tavlor, sparka boll och dansa. Moltas var MYCKET imponerad. Tett var mest hungrig… Efter showen fick man köpa frukter att ge elefanterna, och Moltas var tuff och vågade sig faktiskt på att stoppa in frukt i de stora snablarna, även om han var ganska så reserverad till en början.

Sedan var det äntligen dags för elefantridningen. Vi fick först en lektion om elefanterna, och om dess skötare. Tydligen så lever skötaren och elefanten ihop i hela sitt liv. Pojkarna får vanligtvis en elefant när de föds, och elefanterna har ungefär samma livslängd som en människa, dvs ca 90 år. Skötaren pratar med sin elefant via hummanden, och det vill jag lova att vår skötare gjorde. Jag skulle inte vilja påstå att man blir helt normal av att ha en elefant som bästa vän i hela sitt liv kanske, för vår skötare hummade i allt han sa, även när han försökte prata med människor, skratta eller göra något annat (mycket roande att lyssna på)… Ja, så var det äntligen dags för ridturen. Vi fick hoppa på elefanten efter mamma och pappas, och fick sitta hela familjen på samma elefant. Moltas var supertuff och klev upp på elefanten utan att tveka. Mer otäckt tyckte nog jag och Tård att det var, med inte bara oss själva utan även två barn att hålla reda på uppe
på en ostadig (?) elefantrygg. Vi lunkade iväg så snart vi satt oss till rätta, och Moltas tyckte nog att det var bra coolt. Snart efter vår början stannade elefanten, vände sig tvärs över vägen och uträttade lite behov. Vi hamnade därför efter de andra, men vi kom ikapp såsmåningom eftersom de andra elefanterna också gjorde pauser för att äta eller göra andra saker. Det lunkade på i stilla takt och gungade skönt, och när vi kom upp på en höjd där vi såg vattnet långt nedanför tyckte Moltas att elefanten skulle gå ner dit för att bada lite med oss. Vi är elefanten evigt tacksam att han inte förstod svenska och att han inte gjorde som Moltas ville 😉

När det var färdigridet köpte vi frukt till våra elefanter, och Moltas matade både den och mormor och morfars elefant. Han blev också erbjuden att sitta på elefantens huvud, men då tyckte Moltas att vi faktiskt hade ridigt färdigt på elefanten. Men han matade den vidare tills frukten var slut, och sen gick vi vidare till souvenirshopen där jag köpte ett fint halsband, innan vi gick och satte oss till bords vid en härlig lunchbuffé. Buffén bestod av diverse grytor och woker, och friterade grönsaker med sås. Mycket gott. Ris till förstås och frukt till efterrätt. Tett åt tre bananer och såg ut som en kladdig banan hela han. Moltas åt mest ris och rischips. Sedan kom jeeparna tillbaka och körde oss tillbaka till lägret, där vi hämtade upp vår vagn (efter noggrann genomgång att inte några jättespindlar byggt bo i den), och åkte sedan hemåt i minibussen igen.

Vi var lagom varma, svettiga och dammiga när vi kom tillbaka till hotellet och bestämde oss för att vi skulle ta oss ett bad eller två i hotellpoolen, så det gjorde vi. Det var gudomligt skönt! Sedan vilade vi en stund och tog en tuk-tuk till Patong för shopping på marknad där. Marknaden var dock stängd, men vi lyckades shoppa några t-shirts till Tård ändå. Sen åt vi middag på en fin restaurang vid havet, utomhus. Där åt vi den godaste pepparstek (det gick åt skogen med mina vegetariska tankar) vi någonsin ätit (antagligen gjord på vattenbuffel) och jag lyxade till det med flamberade bananer till efterrätt (men fick bannor av Tård då det visade sig vara sprit i såsen, så sen fick pappa äta upp resten). När middagen var över hann vi med lite shopping till, och jag hittade lite fina smycken som följde med mig hem. Tuk-tuk-färden hem i sena natten var något av det vidrigaste någon av oss varit med om, och vi tackade vår lyckliga stjärna när vi stod utanför hotellet att vi kommit hem helskinnade. Nu var det slut med tuk-tuk-turer för oss för den här resan kände vi, åtminstone under kvällstid. Huah!

Bilder från dag 10 »

Dag 11 – Mamma och pappa på utflykt, bad vid poolen & roomservice-lunch (070122)
I morse tog vi sovmorgon och hann knappt med frukosten (som serverades till halv elva). Åh vad skönt! Mamma och pappa var ute på utflykt idag, så vi hade bestämt oss för att stanna vid poolen, för att slippa släpa barnen i sanden alldeles själva. Moltas och Tett var överlyckliga, de gillade poolen bättre än stranden. Moltas lekte med de andra barnen och Tett badade med oss emellanåt. Och Moltas och Tård åkte vattenrutschkana åtskilliga gånger. När det var dags för lunch gick vi upp till rummet och barnen fick mat, sedan beställde vi upp lunch via roomservice till oss, som vi åt på balkongen (jag åt en god Sa Tay med fläskkött och Tård åt köttfärssås och spagetti) medan småkillarna vilade. Senare framåt eftermiddagen ringde mamma och pappa från sitt rum och berättade att de var tillbaka, och att de skulle vila en stund. Vi passade på att vila en stund med innan vi mötte upp dem för middag senare. Idag blev det middag på restaurang Carmen, som låg nära hotellet. De serverade italiensk mat, och det var supergott. Jag åt en pastarätt med gratinerade grönsaker, och Tård åt en lasagne. Till efterrätt kostade vi på oss en varsin chokladmousse, som var helt underbart god!

Bilder från dag 11 »

Dag 12 – Stranden (070123)
Idag blev det en stranddag igen efter hotellfrukost. Jag och mamma började dagen med en varsin helkroppsmassage för 300 baht. Helt sjukt billigt. Och sjukt skönt. Jag berättade att jag var gravid och de var jätteförsiktiga med magen. Bebisen sparkade vilt där inne, den brukar göra det när jag blir avslappnad, så de lyckades väl bra med massagen 🙂 Efter massagelyx blev det sol och bad och lite pocketläsande, och pappa prutade till sig ett par tuk-tuk-prydnadsbilar till Moltas och Tett (som dock blev dyra trots prutande). Sedan intog vi en sen lunch vid tretiden på Mr Crabs beachclub. Det blev en sweet and sour fläskkött med ris för mig, och en hot röd currygryta med fläskkött för Tård (också med ris till). Pappa valde en grön mildare curry, men det visade sig vara helt fel, den var om inte starkare så minst lika stark som den röda (trots det vi lärt oss på curry-kursen i söndags).

När vi kom tillbaka till hotellet för lite vila var pojkarna jättetrötta och somnade på direkten. Moltas med sin nya röda tuk-tuk i famnen… Jag och Tård slappade på balkongen tills det var dags att göra barnen klara för kvällens middag. Den tog plats på Catch beach club ikväll som nog var Surins finaste ställe (på delad förstaplats med Weaves som vi åt på femte dan). Restaurangen hade både en inne- och en utedel, och vi satt i utedelen som låg på stranden. Det blåste friska svalkande vindar och man hörde vågorna slå mot stranden. Ljuvligt… Allt kändes mycket lyxigt, och maten var såklart lite dyrare än vanligt. Jag åt en rib eye steak som var sådär, med pepparsås och god potatis (jag är en sån som inte gillar senigt kött, även om jag vet att det är ”fint”). Tård åt en god tonfisk-stek med ris, och drog nog vinstlotten (trots att min mat kostade nästan det dubbla). Till efterrätt delade vi på en chockladbrownie och drack gott te. Moltas åt bara lite ris och roade sig resten av tiden med att leka i sanden. Innan det var dags att gå hem och sova gick vi och handlade lite på vår minimart och köpte en kycklingen-tandborste till Moltas, som han genast ville prova innan det var dags att sova. Det är bra med nyttiga leksaker J

Bilder från dag 12 »

En kommentar till “Dag 9-12 med elefantridning”

  1. Åh vad jag längtar tillbaka…
    …tänk värmen, solen, sanden, stranden och palmerna. Vill åka tillbaka NU (fast helst utan barn, nån som vill ha två söta små pojkar inneboendes i ett par veckor?).

Lämna ett svar