Det är ju så praktiskt!

Man får ofta höra orden: "amning är ju så praktiskt"! Och då kan jag inte låta bli att undra – för vem är amning praktisk?

 

Är det för:

1) Bebisen?

X) Mamman?

2) Pappan?

 

Svarsalternativ 1:

Ja, amning är praktiskt för bebisen. Alltid maten nära tillhands (om mamman är nära vill säga) och mysig behållare att få sin mat ur. Men inte mer praktisk än en flaska. Då kan pappa eller annan lämplig person som finns i närheten mata och maten finns nära tillhands även om mamman skulle råka vara på villovägar.

 

Svarsalternativ X:

Mamman är på nåt vis den person som förväntas tycka att amningen är så "praktisk". Detta för att "man har ju alltid maten med sig". Jo tjena vad praktiskt det är att 1) vara den enda personen som kan tillfredställa babyns hunger 2) att slänga fram brösten till höger och vänster överallt (oavsett sällskap, årstid eller klockslag) 3) att under ett antal månader behöva bära en särskild bh som är amningsanpassad, samt tänka över sina klädval noga inför en eventuell publik amningssekvens 4) att under ett antal månader läcka mjölk ur brösten så att man måste ha bh:n stoppad med amningskupor dag som natt (om man inte tycker att det är ok att sängen luktar surmjölk efter en amningsperiod). Nä, såvidare praktiskt kan jag inte tycka att amning är för mamman. Jag ser det far more praktiskt att packa väskan med nappflaska och välling än att förvara maten i mina tuttar. Och är minnet bara ok så har jag alltid med mig maten då med.

 

Svarsalternativ 2:

Pappan ja, han måhända vara den enda person av de här alternativen som amning är allra mest praktiskt för. Behöver inte tänka på att packa någon mat till bebben såvida mamman är med (och har heller inga av amningsnackdelarna som mamman har). Om mamman dock inte finns i närheten är amning inte heller särskilt praktisk för pappan, då en hungrig skrikande bebis inte ses som nåt vidare praktisk.

 

Mys-amma

Tro nu inte pga det här inlägget att jag är emot amning på något vis. Jag är bara jäkligt trött på att förväntas tycka att det är så "praktiskt" att amma. För det är, tro mig efter tre amningsperioder under fyra år, inte ett dugg praktiskt.

 

Däremot är det mysigt att amma. Och sägs vara bra för barnet (och mamman). Även om jag kanske inte tror att bröstmjölken är bättre än tillägget man kan köpa i affärerna, men det är ju en helt annan fråga. Sen är det ju helt klart mer ekonomiskt att amma sitt barn än att ge babyn babysemp eller annat tillägg. I alla fall om man ska köpa de praktiska färdigblandade tetrorna. Om man däremot orkar blanda till pulverersättning (som inte heller faktiskt är helt praktiskt) så tror jag kanske att matkostnaden för babyn inte blir så mycket högre än vad mammans ökade matintag blir vid amning. Men det är inget jag har, eller kommer att, räkna på 🙂

 

Jag är nu snart på väg ur min, antagligen, sista amningsperiod. Och det är jäkligt praktiskt! Men också lite vemodigt…

Lämna ett svar