Först gick vi upp, nu går vi ner

Eftersom skyskrapefrågan håller på att dö ut så får jag försöka fokusera åt ett annat håll – nämligen neråt. Hörde på ett radioprogram att Falu Koppargruva var omkring en kilometer djup. Det är ju helt sjukt långt ner i marken (enligt Falu-gruvans egen hemsida är den dock "bara" 600 m djup). Som turist kan man dock endast komma ner 60 meter där.

Någon vecka senare så fick jag höra av min far, den nyblivna Sala-bon, att i Sala Silvergruva kan man komma ner 150 m som besökare.

Nu blev jag gruv-nyfiken. Jag kunde inte låta bli att åtminstone kolla upp vilken gruva som är djupast i världen. Det visade sig vara guldgruvan Savuka Mine i Sydafrika, den är ruggiga 3,8 km meter djup. Jag tror dock inte att man tillåter turister ned i den gruvan över huvudtaget ;-).

Lämna ett svar