Våtsjö

Nog kan man undra när man åker genom vårt långsmala land hur ortsnamn uppkommit. Det finns vackra, det finns fula, det finns roliga och det finns rent hemska.

I närheten av Bräcke, där min mormor bor, kryllar det av morbida ortsnamn. Eller vad sägs om Bensjö, Mordviken och Döviken t ex?

Vad jag vet har det inte utspelats ovanligt otäcka saker på ställena, men man undrar ändå över de som döpt platserna. De kan inte ha varit nåt vidare förtjust i byarna i alla fall, det är en sak som är säker.

Ett roligt ortsnamn dök jag på på väg till Värmland en gång i tiden. Skyltar med ordet "Våtsjön" började dyka upp efter vägen. Och man kan inte låta bli att undra om det inte är så att varje liten ort som ligger vid en sjö faktiskt skulle kunna ha det namnet? För vilken sjö är inte våt? Ett vackert ställe var det i alla fall, även om namnet kanske kunnat vara aningens mer fantasifullt.

På väg upp till mina föräldrar passerar man samhället "Njutånger" som jag tycker är så fint på nåt vis. Och uppe i de trakterna finns även ett samhället som heter Skallböle. Där har någon varit lite rolig och klottrat lite, så på skylten står det (S)KALL(B)ÖL(E), och jag blir törstig varenda gång jag passerar…

Vilka är era favoritortsnamn? Eller de mest knasiga ni sett?


2 reaktioner till “Våtsjö”

  1. Om man…
    … åker ner mot Jönköping från Göteborg så stöter man på skylten med det härliga namnet Köttkulla.

    Ett annat fint ställe är annars Bögatan i Göteborg…

Lämna ett svar