Shakespeare fick mig att skratta

Förra veckan hade jag äran att se pjäsen Othello på Teater Västmanland. Eftersom jag älskar att gå på teater, och är en sån som inte har ett dugg emot tunga och konstiga pjäser, såg jag fram emot en kväll med Shakespeare.

 

Döm om min förvåning när pjäsen inte var det minsta tung. Jovars, handlingen i Shakespeare-pjäser är väl kanske alltid något tunga, men här lyftes stämningen av svenska snapsvisor, karaoke och en enorm publikkontakt- och medverkan. Publiken gapskrattade och jag trodde ganska ofta att jag befann mig på en stand up-föreställning med amerikaner snarare än på en Shakespeare-pjäs i Västerås. Helt fantastiskt. Jag är fortfarande, flera dagar senare, fortfarande hänförd av förvåning och glädje, och över att det finns skådespelare av den här klassen här i en liten stad i Sverige.

 

För er som inte har något annat för er, ta tåget till Västerås och gå på teater. Det är en underbar föreställning, och ni får se en skildring av Shakespeare jag nästan kan lova att ni aldrig ens varit i närheten av tidigare.

 

Othello får en självklar femma i betyg av mig! Och det var inte bara jag som gillade den. Publiken bubblade av lycka och glädje, och här kan ni läsa VLTs recension av pjäsen. Sen finns det såklart även teater-pretton som inte gillar när man gör komedi av Shakespeares tragedier, men dem behöver man inte bry sig om…

Lämna ett svar