Förnyelse av barnsånger

Vi var på besök på Moltas skola tidigare i vår, vilket var en trevlig upplevelse. Skolbänkarna stod inte längre på rad, utan var grupperade i grupper. Varje elev satt i en grupp och varje skrivbord var anpassat efter just den eleven. Mycket har hänt sedan man själv gick i lågstadiet.

 

Senare under våren var vi på utflykt med Moltas blivande förskoleklass (barn, föräldrar och fröknar), och då lekte fröknarna lekar med barnen. Och då slogs vi båda av häpnad över vad det fortfarande är för sånglekar som leks på skolan… "en bonde i vår by, och bonden tog en fru, frun tog ett barn…" osv. Väldigt ur tiden på nåt vis. För det första finns det inte särskilt många "bönder" idag. Och framför allt är det kanske inte så att de TAR en fru. De kanske träffar en fru, eller en man. Dessutom fortsätter sången med att barnet tar en hund, hunden tar en katt, katten tar en mus och musen tar en ost. Och jag gillar inte riktigt liknelsen med att bonden tar en fru och att katten tar en mus. Well. Dags för förnyelse i skolan även här vet jag. Efter den här upptäckten kom jag även ihåg att de i Moltas dagisgrupp läste en juldikt på luciafirandet som handlade om att mamma hade så mycket att stå i inför julen, med all mat som skulle lagas, bröd som skulle bakas och så vidare. Kanske ska även julsångerna anpassas efter ett modernt samhälle?

3 reaktioner till “Förnyelse av barnsånger”

Lämna ett svar