Ladda ner musik lagligt – funkar det bra?

Bestämde mig häromdagen för att prova att köpa nedladdningsbar musik på nätet. Det har ju poppat upp lite alternativ och de måste man ju se vad de går för.

Jag provade/kollade upp följande alternativ;

Homedownlowads

MSN Music

PopLife

CDON

Itunes

Filformat

Gemensamt för det fyra förstnämda butikerna är att de säljer WMA-filer med DRM-skydd. Poplife och CDON har även oskyddade mp3-filer, men då självklart inte från de stora skivbolagen. Itunes säljer i AAC-format med Apples egna skydd. Dessa funkar då tyvärr endast att spela i Itunes eller med en Ipod. WMA-DRM är dessvärre inte heller jättestort bland bärbara spelare. Men stora tillverkare som t ex Creative och Iriver har stöd för det i sina nyare spelare. Mac-användare står helt utanför WMA-DRM-stöd då inte Windows Media Player för Mac stödjer det i dagsläget. Tragiskt men sant.

Priser och begränsningar

Priserna ligger mellan 7 och 10 kr per låt och i de flesta fall runt hundringen för en hel skiva (undrar förresten hur länge begreppet ”hel skiva” finns kvar när nedladdningsförsäljningen tagit fart?). Begränsningarna är ungefär lika hos alla butiker; du får bränna några cd-skivor, lägga över det på några bärbara spelare och föra över det till några olika hårddiskar innan DRM-skyddet stoppar dig. Alla erbjuder även åternedladdning av tidigare köpta låtar.

Betalning sker via säker kortbetalning. På CDON lägger du låtarna/skivorna i en kundvagn och betalar sedan det totala beloppet. Itunes fungerar på liknande sätt. På MSN Music och Homedownloads köper man krediter (minst 9,90) som man sedan får ladda ner låtar för, lite som kontaktkort till mobiltelefoner.

Utbud

Utbudet av musik känns ganska snarlikt på alla butiker. Antagligen för att skivbolagen har samma deal med dem. Men det skiljer sig lite så kolla och se om det du söker finns. Utbudet växer hela tiden men det är fortfarande svårt att hitta t ex lite smalare amerikanska rockband (och det vill man ju!).

Utöver musik erbjuder Poplife och Itunes även ljudböcker (endast engelska i dagsläget på Itunes).Itunes har ju dessutom börjat erbjuda TV-serier och musikvideos i USA. Får se när den tjänsten kommer till Sverige.

Lyssna i hög kvalitet – utan att köpa

MSN Music och Homedownloads erbjuder streamade lyssningar i hög kvalitet av hela låtar för 20 respektive 10 öre per låt. Mycket trevligt; för 10 spänn får man alltså på Homedownloads lyssna på 100 låtar i hög kvalitet. Ett bra sätt att hitta ny musik man vill köpa (!). I dessa två butiker finns det även en integration med Windows Media Player (likt Itunes Music Store med Itunes) som gör att du kan lägga upp spelningslistor på låtar du vill streama ner. Riktigt schysst även om integrationen känns lite kackig än så länge.

Slutsats

Jag känner mig absolut redo att börja köpa musik på det här sättet. Itunes känns just nu som den mest väl fungerande och användarvänliga tjänsten (man är ju inte så förvånad eftersom det är Apple som står bakom den). Problemet med Itunes är ju att man måste köpa hela konceptet. Du måste äga en Ipod om du vill ha musiken med dig och du måste köra Airport Express med Airtunes för att streama musiken till din stereoanläggning.

Med WMA-DRM-sajterna har du lite större urval både kring butiker och hårdvara. Men de butikernas användarvänlighet känns å andra sidan lite småkackig än så länge. Stort plus för de som erbjuder lyssning i hög kvalitet för bara 10 – 20 öre dock.

För mig blir det WMA-DRM och Homedownloads.com som gäller eftersom jag har en Creative Zen Micro. Då köper jag lätt (nåja!) låtarna direkt i Windows Media Player och nästan gång jag kopplar in min Zen Micro så förs de även över till den i synkroniseringen. Men det är inte utan att jag avundas er som kör Ipod, just när det gäller att köpa musik på nätet.

3 reaktioner till “Ladda ner musik lagligt – funkar det bra?”

  1. Nu kan man inte…
    …streama musik på Homedownlads längre utan att köpa ett Stream-abonnemang som kostar 79:-/månad. Tråkigt, riktigt tråkigt. Det som var en stor fördel med er.

  2. Å andra sidan…
    …antar jag att iTunes utbud av musik är det enda som gäller ifall man kör mac? Eftersom ingen av de andra butikernas funkar att köra på mac? Hm, varför kan man inte både ha kakan kvar och äta upp den?

Lämna ett svar