Effektivisera sjukvården, please…

Efter att idag har suttit på akutmottagningen på Karolinska sjukhuset i dryga fyra timmar efter att ha fått en remiss från vårdcentralen till infektionsjouren, så måste jag än en gång undra, skulle det inte gå att på nåt sätt effektivisera sjukvården? Måste det vara så att en person sitter i kassan på akuten när det är 20 personer i kö? Är det rimligt att det tar 1 timme för två nummer att ens få anmäla att man är där? Hur akut sjuk får man vara då?

Man kan kanske tycka att jag inte borde ha varit på just ”akuten” eftersom mitt fall inte direkt var ”akut”. Men det finns inget val. Vill man inte vänta i 3 månader på en bokad tid (och då ska gudarna veta att de bokade tiderna är ungefär lika säkra som akutväntetiderna), då vill det till att sätta sig på akuten och vänta.

På vårdcentralen i Spånga tar det ca 15 minuter att få svar på ett labb-test om det står ”akut” på remissen. På Karolinska tar det ca 1-2 timmar om det är akut. Jovisst förstår väl även jag att de har åtskilligt fler patienter på akuten på Karolinska än vad de har på Spånga vårdcentral. Men borde de inte rimligtvis ha personal i relation till hur många patienter som kommer?

Jag fick i dag vänta ungefär 1 timme innan jag fick komma till receptionen. Två nummer före mig. Sen fick jag vänta i ca 1 timme innan jag fick komma in till läkare (oväntat fort tyckte jag). Efter mina prover var tagna (som tog ca 2 minuter att ta) fick jag sitta i dryga två timmar i ett litet kyffe med fördragen gardin och vänta. Och vänta. För att till slut få höra att de inte hittat något mer än vad de gjort i Spånga. Där jag för övrigt också suttit en timme idag, och en timme i måndags.

Ja, jag vet inte vad jag ska säga om det hela. Men en sak är säker. Nåt skulle gå att göra för att effektivisera det hela, det är jag övertygad om. Och en annan sak är säker. Oj vad jag är tacksam för att jag nästan aldrig är sjuk, för förutom att det är en jävla plåga att vara sjuk (sex dagar i rad med feber är det jag lidit av nu, vet fortfarande inte varför), så är det fan i mig ännu värre att söka vård för vad man nu är sjuk för. Så gott folk, håll er friska.

Love och peace

3 reaktioner till “Effektivisera sjukvården, please…”

  1. Det är faktiskt overkligt…
    …hur länge man får sitta. Vet inte hur många heldagar vi bara satt och väntade när alla turer kring Moltas födelse var… eftersom han kom försent och låg i säte…

Lämna ett svar