Titta på ditt favoritprogram när du vill

Alla stora svenska TV-kanaler har på ett eller annat sätt börjat erbjuda webb-TV. Alltså att man kan se program direkt i sin webbläsare.

En stor poäng med den här typen av sändningar är att man kan gå tillbaka och titta på gamla program som man missat eller som man vill se igen – utan att ha behövt tänka på att spela in dem.

Utbud och pris

SVT har helt klart störst utbud, både av aktuella program och riktigt gamla godbitar ur SVTs arkiv genom tiderna. Dessutom är allting gratis. Helt fantastiskt.

TV4 har också ett stort utbud, de har däremot mycket låst som endast kan ses mot betalning. Detta sker genom att köpa ett ”abonnemang” för 30:-/vecka upp till 199:-/år. Men inte ens med ett sådant abonnemang kommer man åt allting. Vissa program (Paradise Hotel och Idol för tillfället) säljs helt separat, antagligen för att det är mest sug efter dessa.

TV3 och övriga Viasat-kanaler har ett ganska snålt utbud än så länge, men det verkar vara under uppbyggnad. Hos Viasat kostar varje inslag 10:-. Att reklamkanalerna tar betalt är väl ganska naturligt eftersom de inte får några reklamintäkter om alla kollar på nätet. Detta kanske justeras när de fått upp volymen och kan börja sälja reklam även på webb-TV-klippen.

Kanal 5 släpar efter rejält vad det gäller utbud. Här är det nästan bara små teasers för programmen som gäller. Dessa är dock gratis. Men likt TV4 väljer de att ta betalt när det gäller snaskiga, billiga mjölkkor som Big Brother.

Bildkvalitet och gränssnitt

Tragiskt nog är det ingen av kanalerna som har ett gränssnitt som är anpassat för att se på en ”riktig” TV. Så kopplar du datorn mot TVn och vill sätta dig i soffan och njuta så blir det väldigt plottrigt och i många fall omöjligt att navigera bland programmen. Man är alltså mer eller mindre hänvisad till att sitta framför datorn.

Bildkvaliteten är väl inte heller den bästa. Men har man inte så höga krav så kan man nog ha överseende med den ganska hårda komprimeringen och låga upplösningen även i helskärmsläge.

Via mobilen

Redan idag kan man via sin 3G-telefon se TV-inslag både från SVT och TV4. Och det här kommer med största sannolikhet att växa ordentligt redan under nästa år då de flesta telefontillverkare, tv-bolag och nätoperatörer har presenterat lösningar och id

Lämna ett svar