Happy Halloween!

I dag är det Alla helgons dag. I Sverige firas Alla helgons dag den första lördagen i november, och det infördes här 1953. Då brinner ljusen för våra döda anhörigas minne. Det amerikanska Halloween, kommer från All Hallows Eve, firas alltid den 31 oktober. I England firar man Halloween sista helgen i oktober.

I Sverige vill man gärna hålla isär begreppen Alla helgons dag och Halloween. Alla helgons dag firas för att hedra de dödas minne, medan Halloween har sin historia i att man trodde att själarna från alla som dött under året kom tillbaka den 1 november. Rädda för att själarna skulle ta ens kropp i besättning så klädde man ut sig natten till den 1 november (dvs den 31 oktober) för att se så otäck ut som möjligt för att själarna skulle välja andras kroppar att ta i besättning istället. Lite olika sätt att se på döden och livet efter den med andra ord…

Vi gillar i alla fall Halloween. Fester, utklädning och lysande pumpor, det är nåt som lyser upp den annars trista hösten. Sen är vi inget vidare rädda för att nån själ ska komma och ta våra kroppar i besättning, utklädda eller ej. Men oavsett om själarna kommer eller inte, så sitter i alla fall Moltas säker i år, för har ni nånsin sett ett mer skrämmande spöke? 😉

Lämna ett svar