Jämställdheten?

Det talas mycket om jämställdhet. Om att kvinnor ska ha samma lön för samma arbete, att pappor ska ta halva föräldraledigheten och att männen ska göra mer i hushållet. Och jag tycker såklart att alla dessa saker är en självklarhet, liksom de flesta kvinnor i min generation. Men varför är det inte så då? Är det nån som har en teori om varför mammor ändå till 90% plockar ut föräldradagarna ensam, och varför kvinnor till största delen är de som handlar och lagar mat hemma. Medan männen byter däck på bilen, sitter bakom ratten när man ska åka någonstans och har bättre betalt än kvinnor för samma jobb. Jag har såklart en teori: kvinnorna! Jag tror att kvinnorna är största orsaken till ojämställdhet. Att det är kvinnornas val att de ska vara hemma hela föräldraledigheten och på så sätt bidra till att de själva (och alla andra kvinnor) blir mindre attraktiva på arbetsmarknaden. Jag tror att det till största delen är så att kvinnliga chefer hellre ger en hög lön till en man än till en kvinna. Och jag tror att en kvinna inte tycker sig vara värd en lika hög lön som killarna tycker att de är.

Samtidigt som kvinnorna såklart vill ha en man som är jämställd på alla vis? Som är romantisk, köper blommor, friar och lagar maten. Men fan ta honom om han inte byter däck på bilen eller om han är fräck nog att tjata till sig en del av föräldradagarna. Då jävlar tar vi hellre oss själva tillbaka till stenåldern och stannar vid spisen än att rucka på reglerna och inse att man faktiskt själv är precis lika dålig på att köpa blommor, på att dela med sig av föräldradagarna eller att fria om man gärna vill gifta sig.

Som den eviga optimisten jag är så vägrar jag tro att det är kört, att samhället aldrig kommer att bli jämställt. Men jag inser när jag pratar med kvinnor runt omkring mig, när jag ser på alla mina väninnor och kvinnliga arbetskamrater som plockar ut all föräldraledighet själva, att vi har långt kvar. Men jag tänker i alla fall dra mitt strå till stacken och försöka uppmuntra alla runt omkring mig att göra det också. Och jag kommer defintivt att rösta för en lagstiftning att föräldraledigheten ska delas lika mellan föräldrarna, för där ligger allra största anledningen till löneskillnader och ojämställdhet.

Så kom igen tjejer. Jobba för jämställdheten. Det är det enda sättet att bli jämställda. Att vi själva gör något åt den. Släpp på alla konstiga uppfattningar om att bara de delar du vill ska vara jämställda kommer bli jämställda. Allt eller inget, så är det, så det så.

Fler som funderar över jämställdheten hittar ni [url=http://www.city.se/ArticlePages/200603/14/20060314064332_253/20060314064332_253.dbp.asp|]här[/url].

En kommentar till “Jämställdheten?”

Lämna ett svar