Bilbältet på!

Eftersom diskussionen angående lagar eller inte lagar har blivit så het här på twum så släpper jag ännu ett diskussionsunderlag. Here you go!

 

Apropå tidigare diskussioner på twum gällande valfrihet ang snus, fett, socker och alkohol, så tar jag nu upp en annan fråga som visar tydligt på hur folk är för dumma för att fatta sina egna beslut.

 

Den handlar om bilbälten. När vi var små fanns det inte bilbälten i alla bilar i baksätet. Och då satt vi alla lösa och fria i bilarna. Hade vi krockat hade vi kanske inte levt idag. Och kanske inte de andra i bilen heller. Jag minns när lagen om bilbälte i baksätet kom (I know, I am OLD!). Folk var upprörda som fan. Inte skulle nån jävla myndighet bestämma om "jag" skulle ha bilbälte på mig i bilen eller inte. Man måste väl få välja själv, tyckte folket. Och ja, när du sitter i framsätet så skulle jag kanske kunna hålla med (men det gör jag inte). Men då kan du välja själv om du hellre far igenom rutan vid en eventuell krock och tvärdör eller om du hellre vill sitta fastspänd i bilstolen. Men jag tycker jävligt synd om den som eventuellt kör bilen och får ett dödsfall på halsen, eller kanske föraren i den bilen du krockade med som kanske överlevde medan du dog bara för att du "skulle välja själv om du skulle sitta fast i bilen eller inte".

 

Men i baksätet är det en helt annan sak. Där dödar eller skadar du genast personen som sitter framför dig om du väljer att inte ha bilbältet på dig. Och det valet tycker jag inte att du ska ha. Och jag vet att de allra flesta människorna (av egen erfarenhet) inte är intelligenta nog att förstå det. Jag får alldeles för ofta be de som åker med mig i bilen att ta på sig bilbältet i baksätet. Därför är det underbart att myndigheter har förstått att folket är så dumma att den lagen behövs. För med lagen så oroar sig folket för en böter på 700 kr ifall de stöter på polisen när de "valt själva att inte sitta fastspänd i bilen". Och om den rädslan för de 700 kr kan rädda mitt eller andras liv, då räcker det.

 

Sedan finns en rad andra lagar som skulle behövas för att rädda liv. T ex att även andra föremål (inte bara människor) som ligger i baksätet behöver spännas fast. Eftersom såna saker också blir livsfarliga vid en eventuell krock. För chansen att människan själv skulle ha den intelligensen att spänna fast dessa saker ändå, utan lag, den är tyvärr minimal. Det krävs en risk för böter eller annat straff för att folk ska lyssna (för förstår gör de tyvärr sällan ändå, trots lagen). Samma med rökning eller alkohol vid graviditeter. Det borde också vara förbjudet, eftersom många helt tydligt är alldeles för puckade för att inse att de utsätter sina foster för en enorm risk. Skulle de däremot riskera att få en böter när de tar en cigg, ja då kanske de skulle tänka sig för en eller två gånger.

 

Så! Så länge folk är så jävla dumma så är jag för myndigheter som sätter lagar som skyddar det dumma folket. Och de andra…

 

Ps. Jag räknar naturligtvis även mig själv som en av de dumma människorna (kör för fort och oroar mig för böter, äter onyttig mat som tar livet av mig och dricker alkohol som får mig att tappa förståndet). Så det här inlägget är inget påhopp. Det är ett konstaterande. Och en åsikt jag "prackar på er" för att jag tycker det är viktigt med lagar och att ha säkerhetsbälte på sig i bilen. Om inte annat så för alla andras skull.

7 reaktioner till “Bilbältet på!”

 1. Darwin Awards
  Är en underbar sida, som verkligen visar hur smart människan är.

  Darwin Awards är en titel som ges till personer som själva förolyckas i samband med dåligt genomförda eller bristfälligt förberedda experiment.

  Darwin Awards länk

 2. Lite trivia..
  ..för att späda på diskussionen:

  Derek Kieper var en aktiv förespråkare för att INTE bära säkerhetsbälte. Han dog i en olycka där hans liv säkerligen hade räddats om han hade haft säkerhetsbälte.
  Urban Legends

 3. Jorå
  Jag tycker det är väldigt bra med lagar, förbud, illegaliseringar o även begränsingar (läs systembolaget) där risk föreligger för ”skador”

  Så länge det är ”staten som betalar” för sjukvård tycker jag det är självklart att de t.ex. sätter en lag på bilbälte, likväl kriminaliserar narkotika.

  Att man ”kräver” bilbälte är helt rätt, på samma sätt som man sätter hstighetsgränser.

  Jag tycker att staten skall ”styra våra liv” på ett lagom sätt, men vart går den gränsen?

 4. Kul fakta

  I USA är det upp till varje delstat att ha en lag på bilbälte, NY var första stat, 1984, som satte en lag på att använda bälte. New Hampshire är enda stat som inte har lag på det idag.

  Att det skall vara bälte i bilarna har det varit lag på sen 1968. =)

  De är roliga de där amerikanera.

 5. Ungefär lika clever…
  …som thailändarnas tankar om att bära/inte bära hjälm när man kör moped/motorcykel. Dvs att bara den som kör behöver hjälm… Det som är mest tragiskt i det hela är att det faktiskt inte fanns en enda passagerare som bar hjälm. Det är i sådana lägen man ifrågasätter människans intelligens. När förarna, pga en lag, använder hjälm, men passagerarna, pga att det inte finns någon lag, inte använder det.

 6. Japp, eller som…
  … iranierna som dör i tusentals (minns inte siffran) varje år pga att dom så stenhårt inte tror att dom kan dö i trafiken, för att dom är troende och hängivna till Islam.

  T.o.m i trafiken ställer religonen till elände…

Lämna ett svar