Vecka 28-29

Hej bebis. Var inne och läste på Liberos hemsida idag och läste lite om dig och hur du växer inne i mammas mage. Vi är i vecka 28 nu idag, men går in i vecka 29 imorgon. Du väger omkring ett kilo nu, och ska minst trippla din vikt innan det är dags att komma ut om en sisådär 10 veckor. Såhär står det på Libero om dig och mig de olika veckorna:

Vecka 28

Barnet:

Benen i kroppen börjar bli fastare och det ämne som ombesörjer lungornas mognad är under utveckling. Fettlagret i underhuden bildas. Anlagen för tänderna blir nu mer synliga.

Storlek: cirka 35 cm lång och vikt cirka 1000 g.

Mamman:

Tycker du att du blir andfådd fortare än vanligt? Detta är helt naturligt eftersom barnet växer och det blir mindre plats för magsäck och lungor. Ditt hjärta slår också lite fortare (för att transportera den ökade blodmängden) och du andas lite oftare än vanligt.

Vecka 29

Barnet:

Binjurarna hos barnet utsöndrar nu ett hormon som på nytt bildar det kvinnliga hormonet östrogen. Detta producerar i sin tur ett mjölkstimulerande hormon. På detta sätt ombesörjer faktiskt barnet självt att maten är klar vid födseln.

Storlek: cirka 36 cm lång och vikt cirka 1100 g.

Mamman:

Vissa får väldig klåda, så kallad havandeskapsklåda, speciellt på magen, i handflatorna och under fotsulorna. Det kan hjälpa att massera med fuktgörande kräm och även att borsta med en fin baby-borste. Om du besväras av klåda bör du berätta detta för din barnmorska eller läkare.

Puss och kram, vi längtar tills du kommer ut och gosar med oss 🙂

Lämna ett svar