Möten med författare

För ca en vecka sedan så var det dags för Bokens dag igen här i Västerås. Förra året blev jag lyrisk över Bob Hanssons presentation av sin nya bok, så jag var ju bara tvungen att gå även i år. Pga jobb, barn och annat, hann vi bara vara med sista passet, där Katarina Mazetti, Kjell Eriksson och Aino Trosell pratade om sina nysläppta böcker. Katarina var först ut, och gav många skratt när hon pratade om sina böcker Blandat blod och Mitt liv som pingvin. Den första är en bok som utspelar sig i en tid innan denna, och lockar därför inte mitt intresse något vidare. Däremot kommer jag definitivt att läsa Mitt liv som pingvin. Boken är dessutom utomordentligt snyggt formgiven, bara det anledning nog till ett inköp.

 

Deckarförfattaren Kjell Eriksson, med sin nionde bok om Uppsala-polisen Ann Lindell, underhåller också, på ett helt annat sätt än föregående talare, men bjuder likväl på många skratt. Han läser ur boken, han häcklar recensenter och han får mig allt lite sugen på att åtminstone ta mig an första boken i serien.

 

Sist ut på Bokens dag är Aino Trosell, som också är en deckarförfattare med kvinnlig huvudroll i sin deckarserie. Hon pratar om sin fjärde bok i serien, Järngreppet. Här är det inte lika mycket humor som i de två tidigare författarnas samtal, utan mer poesi och allvar. Vackra texter, men det är lite för sent på kvällen för tung poesi, det är många som nickar till i sina teaterstolar.

 

Men trots sen kväll har jag fått ännu mer inspiration och längtan efter att arbeta med mina böcker. Jag har fått höra hur historier hittas, hur karaktärerna växer fram och tre helt olika tillvägagångssätt att få till en bok. Nu ska det bli skriva av!!

Lämna ett svar